Читај ми!

Fotodokumenti portfolio: Luka Klikovac

Druga epizoda nove sezone serijala Fotodokumenti portfolio, koju realizuje Produkcijska kuća Filmart, bavi se umetničkim opusom i inovativnim fotografskim pristupom Luke Klikovca.

Фотодокументи портфолио: Лука Кликовац  Фотодокументи портфолио: Лука Кликовац

Radove Luke Klikovca publika je mogla pogledati na upečatljivim samostalnim izložbama u Beogradu (Galerija Artget KCB, Prodajna galerija Beograd, Dom omladine Beograda, Umetnički prostor U10, Galerija Atrium) kao i Crnoj Gori (Atelje Dado - Narodni Muzej Crne Gore, Galerija Ilija Šobajić - Centar za kulturu Nikšić) koje se dugo pamte, jer Klikovac, koji je diplomirao je i doktorirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu gde je danas umetnički saradnik, dugo i strpljivo oblikuje vizuelni izraz trenutka u kome živimo.

Tehničke inovacije i izumi, studiozna konstrukcija scenografija i fotografskih setova kao i ekepriment takođe su odlike rada Luke Klikovca. Ipak, nijedna inovacije u njegovom radu nikada nije svrha sama sebi, već je uvek u službi preciznijeg predstavljana određene ideje.

Možda najbliži mišljenju Rolana Barta, da fotografija treba da potrese ili pokrene gledaoca, Klikovac je ponekad ispred svog vremena po jasnoći vizije koju uspeva da prenese na pažljivo artikulisan način.

Dobitnik prve nagrade konkursa Young Creative Chevrolet 2010. godine na nacionalnom nivou, član ULUPUDS-a od 2014. godine. Klikovac danas priprema nove fotografije, koje će, zbog karakterističnog načina rada i istraživanja, publika imati priliku da vidi tek za nekoliko godina, suočavajući se još jednom sa neuralgičnim pitanjima našeg doba, artikulisanim na neočekivan i provokativan način, što je zaštitini znak ovog autora.

 

Autorka emisije: Milica Lapčević

Snimatelji: MilicaĐorđević, Sreten Vuković
Montaža: Sreten Vuković
Produkcija: Filmart 2021.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво