Život u okupiranom Beogradu 1941-1944: Horizontalna kolaboracija i sport

U šestoj epizodi dokumentarne serije Život u okupiranom Beogradu 1941-44, sagovornici, istoričari i svedoci govore o sportu, stupanju žena u intimne odnose sa okupatorom i o prostituciji tokom okupacije.

Okupacija predstavlja društvo bez muškaraca, koji su najčešće u zarobljeništvu, na ratištu ili na prinudnom radu. Žene su u ratnim uslovima i uslovima okupacije prinuđene da preuzmu mnogo veću ulogu od one koja im je namenjena u mirnodopsko vreme. One moraju da se staraju o porodici i da često obavljaju poslove koje su nekada obavljali isključivo muškarci. Takva situacija otvara i mogućnosti za kontakt žena sa okupatorom - vojnicima i oficirima, a seksualne i ljubavne veze koje se tada uspostavljaju u literaturi nazivaju se horizontalna kolaboracija, što je i jedna od tema šeste epizode serije Život u okupiranom Beogradu 1941-44.
U Beogradu je postojalo više javnih kuća tokom okupacije. Jedna se nalazila u Ulici Majke Jevrosime, druga u Kosovskoj, treća u današnjoj ulici Gavrila Principa itd. Pojedine javne kuće radile su isključivo za nemačku vojsku. Međutim, postojale su javne kuće i za druge stanovnike, a ne samo za predstavnike okupaciona uprave.U okupiranoj Srbiji, a posebno u Beogradu, sport je imao važnu ulogu u takozvanoj normalizaciji života. Najposećenije su bile fudbalske utakmice, pre svega zbog toga što je fudbal najjednostavnije organizovati. Na jednoj utakmici BSK i BASK-a bilo je osamnaest hiljada gledalaca. Sport pod okupacijom je druga tema šeste epizode serije Život u okupiranom Beogradu 1941-44.
O navedenim temama govore istoričari i svedoci: Branislava Ristović, Breda Kalef, dr Ljubinka Škodrić, dr Nataša Milićević i dr Nikola Mijatov.
Scenario i režija Nenad Milošević

repriza, 20.jun u 00:01 i 08:01 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво