Dvorci Vojvodine: Gecini Dunđerski, 2-7

Kazivanje o najbogatijoj srpskoj porodici XIX veka u Vojvodini. U drugoj polovini 19. veka, porodica Dunđerski je posedovala 40.000 hektara oranica u Bačkoj i Banatu, dve fabrike piva, fabriku tepiha, devet transportnih brodova i čak pet dvoraca. Lazar Dunđerski je kupio dvorce Bezeredi u Čelarevu, Stratimirovići u Kulpinu, Sokolac u Novom Bečeju, Kamendin, a dvorac Damaskin u Hajdučici je izgradio za svoju najstariju kći Olgu.

Svaka od tih zdanja, koji su i danas reprezentativni primerci te vrste graditeljstva, nose belege o sebi i svojim vlasnicima. Priča o dvorcima porodice Dunđerski je, u stvari, priča o fascinantnom uspehu i moći najčuvenije srpske porodice u Vojvodini.
U epizodi govore potomci Dunđerskih, Ivan Dunđerski, Duško Dunđerski, Nikola Tanurdžić, Đorđe Vuković, kao i istoričar dr Vesna Dimitrijević, publicista Ljubiša Nikolin i istoričar umetnosti Mile Ignjatović...
Snimatelji Dušan Živković, Darko Bursać, montažer Ksenija Savićević, autor i urednik Božidar Đuran. Proizvodnja je poverena Dokumentarnoj redakciji RTS-a.

Repriza , 16.jun u 01:50 i u 09:50 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво