Dokumentarni film: Prepoznavanje

Pre 15 godina Milica Velimirović je snimila dokumentarni film Prepoznavanje, posvećen našoj umetničkoj divi Olji Ivanjicki.

Ono što ovaj film iz dva dela, izdvaja od drugih njoj posvećenih, jeste to da u njemu govori samo Olja i to o potpuno neočekivanim stvarima - na prvi pogled najmanje o svojoj umetnosti.
Prvi deo filma - Mama tata i ja, Olja Ivanjicki jeste priča o potresnom detinjstvu i životu umetnice i o događajima koji su bili ključni za njeno formiranje.
Drugi deo - Poruke svemiru analizira prolaznost i sve njene zakonitosti, duševna iskustva istorijskih ličnosti koje Olja smatra važnim svedocima teorija o ponavljanjima životnih ciklusa.
Projekat tzv. Kapije budućnosti, ili Svetlosne kapije Evrope kako ga je ona nazivala, ni do danas nije realizovan a po njenom mišljenju, na njega će se možda dugo čekati.
Ovaj arhitektonski poklon Olje Ivanjicki bio je tema rasprava i ponuda stranih investitora, za hitnu i besplatnu realizaciju. Više od jedne decenije nalazi se u CIP-u i čeka svoje vreme.

Autor i scenarista filma Milica Velimirović Paunović.

Repriza ,  06.jun u 06:55 i 14:55

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво