TV feljton: Slike Izraela

Muzej Izraela, osnovan pre 48 godina u zemlji koja je proslavila svoj 65. rođendan, postao je jedan od vodećih enciklopedijskih muzeja u svetu. O monumentalnoj postavci Irod Veliki: kraljevo poslednje putovanje, ali i o drugim brojnim segmentima Muzeja govori direktor Džejms Snajder, nekadašnji direktor MoMA muzeja u Njujorku.

Ekipa Redakcije za kulturu RTS-a ušla je i u spomen kuću Haima Nahmana Bijalika, nacionalnog pesnika koji je stvarao u prvim decenijama prošlog veka i koji se smatra najznačajnijim tvorcem savremenog hebrejskog, jezika Biblije kojim 1800 godina niko nije govorio.
U emisiji će biti emitovan i razgovor sa jednom od vodećih savremenih izraelskih književnica Judit Kazir, koja je nedavno objavila roman „Cila"- porodičnu sagu o životu svoje prabake koja je 1905. pobegla iz Rusije zbog pogroma Jevreja i koja je godinama živela sa dva muškarca - sa mužem s kojim je izrodila petoro dece i sa devet godina mlađim ljubavnikom. Ovaj roman je na svim bestseler listama u Izraelu, a nedavno je Šimon Peres u svojoj kući organizovao književno veče posvećeno toj knjizi.
Ekipa RTS snimila je i bogatu postavku Muzeja umetnosti u Tel Avivu gde se nalaze izuzetno vredna dela kako izraelske umetnosti tako i svetska remek-dela, a tu su priče i o brojnim drugim ljudima i prostorima koji su doprineli tome da izraelska kulturna scena bude tako živa i vibrantna... U emisiji učestvuju pisac i diplomata Dan Orijan, književnica Judit Kacir, pesnik Roni Somek, direktor muzeja Izraela Džejms Snajder, arhitekta Alon Binum, kustosi Alejet Šlonski i Doron Luri, Tania Bokobza i dr.
Urednik i autor Neda Valčić Lazović, reditelj Ivana Stivens

repriza, 23. januar u  04:10 i 12:10

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара