Film i njegovo doba: Diskretni šarm buržoazije - Luis Bunjuel, 1-4

Šta se dešava iza kulisa filma? Kako se reditelj nosi sa zvezdama i njegovom ili njenom ekipom? U kojem društvenom i političkom kontekstu nastaje film i da li to utiče na samo delo? Ova sveobuhvatna dokumentarna serija pod nazivom Film i njegovo doba teži da reši ta i mnoga druga pitanja. Serijal od četiri epizode otkriva tajne i istorijske kontekste kultnih filmova, inovacije njihovih reditelja i epohe koju prikazuju. U svakoj od epizoda predstavlja se drugi reditelj i film, uz ekskluzivne intervjue sa autorima, protagonistima i filmskim istoričarima, kako bi se predstavio sveobuhvatni pogled na realizaciju dela. Sa sjajnim smislom za estetiku i opsežnim prikazom svakog ostvarenja, Film i njegovo doba predstavlja režisere i njihova klasična ostvarenja kao što su Diskretni šarm buržoazije Luisa Bunjuela, Razvod Asgara Farhadija, Mamica Ksavijea Dolana i Mustang Deniz Gamze Erguven. Luis Bunjuel režirao je Diskretni šarm buržoazije 1972. godine.

Pripadajući izabranom krugu svetskih uglednika, šest likova iznova pokušavaju da podele obrok, što im nikako ne uspeva, bilo zbog upada nepozvanih stranaca ili zbog nepredviđenih događaja. Iako Diskretni šarm buržoazije naizgled nema zaplet, niti značajnije psihološke analize, a likovi koji su krajnje arhetipski (ambasador, dva buržoaska para, biskup, pukovnik, ministar, teroristi, gangsteri) u filmu se posmatraju između prošlosti i sadašnjosti, sećanja i fantazije, sna i jave. Uprkos nadrealističkoj crti, Diskretni šarm buržoazije je ukorenjen u ranim sedamdesetim godinama prošlog veka. Bunjuel, koji nikada nije krio svoje simpatije prema idejama protesta koji su se odigrali maja 1968. godine, uprkos levičarskom naboju epohe, ne snima revolucionarni film, već ironičnu i satiričnu bajku o zvaničnicima poretka, ekonomskih i političkih sila.
Godine 1972. Bunjuel, koji je rođen u Aragonu, na prelazu vekova, ima 72 godine. Njegov život je bio obeležen izgnanstvom iz otadžbine, rad uvek viđen kao abrazivan. Budući da je bio aktivni antifašista, ponovo je kročio u Španiju tek 1960. godine da bi snimio film Viridiana koji je dobio Zlatnu palmu u Kanu. Međutim, i taj film Franko je, kao i mnoge njegove filmove, zabranio. Bunjuel je umro u Meksiku 1983. godine.

repriza, 23. oktobar u 04:45 i 12:25

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво