Читај ми!

Ostavi sve i čitaj: Goran Marković

Čitaj zato što ništa bolje od toga ne postoji, kaže Goran Marković, poznati reditelj, profesor režije i publicista, u emisiji Ostavi sve i čitaj.

I pored toga što je životna drama, borba za opstanak ili dignitet i očuvanje ljudskosti, sjajan umetnički materijal, običnom čoveku ne preostaje mnogo. Ili, kako izjavljuje Goran Marković, preostaje mu pobuna kao krajnje sredstvo da ostane čovek. Baveći se pitanjima savremenog srpskog društva, etičkih i kulturnih modela do kojih smo stigli, čuveni reditelj kaže: Bez obzira da li u jednom društvu preovlađuje laž, hipokrizija ili neka druga negativna osobina, umetnost opstaje samo zahvaljujući istini. Naravno, reč je o umetničkoj istini. Ali ako umetnik laže, onda to ne može proći.
U nastavku emisije, Goran Marković govori o slobodama i zabranama, o autoritarnim društvima, stvaralaštvu koje oslobađa, ali i o svojoj opsednutosti knjigama i pojedinim piscima, kao što je Milan Kundera koji mu je bio profesor književnosti, Kafka čije je senke uspevao da dodirne studirajući u Pragu, ili Pol Oster, Haruki Murakami, Džejms Džojs, Robert Muzil, kojima se neprestano vraća.
Autorka i urednica emisije Gorica Zarić Jovanović, reditelj Dragomir Zupanc

Repriza , 22. februar u 00:01

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво