Читај ми!

Jugoslav Bošnjak: Knjiga o Jovu

Jugoslav Bošnjak kaže o svom delu: Oratorijum Knjiga o Jovu inspirisan je najlepšim stranicama istoimenog poglavlja Starog zaveta.

Odabrani tekst sam sažeo i rasporedio na tri stava kompozicije. Prvi stav Čovjek iz Uza uvodi starozavetnu priču o pravednome Jovu, njegovoj veri, bogatstvu i potomstvu. Potom glasnik najavljuje iskušenja koja slede (arija soprana Volovi orahu), a onda i gubitke i muke koje je Bog pustio na njega po nagovoru Sotone, da bi ispitao postojanost njegove vere. Stav završava tužbalicom (arija baritona Nebilo dana u koji se rodih). Drugi stav Stradanje istinska je drama o svim nedaćama, gubicima i iskušenjima koja je Jov pretrpeo i ostao nepokolebljiv u veri. Stav je u brzom tempu i uglavnom je izgrađen na responzorijama Jova i hora, kao središte drame. U njemu je i duet solista (Čuj, Jove, besjedu moju). Treći stav Slava, apoteoza je pravednom Jovu i njegovom Tvorcu. Na početku, muzika se poziva na tradiciju baroknih oratorijuma, a potom se razvija u stalnom narastanju svečanog raspoloženja (I Bog vrati dvojinom i trojinom Jovu sve što je imao... i umrije Jov u 142. godini star i sit života) i uzvišene katarze koja se ostvaruje u završnoj himni Neka je blagosloveno ime Gospodnje. Pokušao sam da u ovom svom delu ostvarim što furiozniji i beskompromisniji razvoj dramske radnje, bez predaha i bez pozicione igre. Želeo sam da se muzička zbivanja nadovezuju samo promenom tempa, fakture i dramskih, odnosno lirskih kontrasta.

Oratorijum Knjiga o Jovu posvećen je dirigentu Bojanu Suđiću, a u posveti sam, između ostalog, zapisao: Bojan Suđić u svojim nastupima spaja ono unutrašnje i ono spoljašnje, savršen sluh i osećaj za bitno, te sjajnu tehniku i eleganciju u nastupu. Sa velikim zadovoljstvom mu posvećujem ovaj oratorijum, kao moj najveći poduhvat do sada.
Ovim koncertom obeleženo je 30 godina umetničkog rada Jugoslava Bošnjaka i saradnje sa Horom i SO RTS. (Marta 1982, SO RTS i dirigent Vančo Čavdarski premijerno su izveli njegovu simfonijsku poemu Alef).

repriza, 20.maj u 12:10

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се