313: U Konstantinopolju je isto služiti caru i Bogu, 8-14

Konstantin Veliki je imao običaj da kaže: Postati car je stvar sudbine, ali ako je snaga sudbine namenila čoveku da vlada, on mora težiti da bude vredan imperije!

Posle najdužeg građanskog rata u istoriji Rimskog carstva, koji je trajao osamnaest godina, apsolutna moć se našla u rukama jednog vladara. Konstantin Veliki je napokon mogao da je upotrebi za mirnodopske ciljeve. Jedna od prvih odluka bila je podizanje nove rimske prestonice na Istoku, Rome sekunde.
Car Konstantin nije posedovao neko veliko bogoslovsko obrazovanje, međutim on je mudro procenio da bi za hrišćanstvo bilo dobro da bude ujedinjeno, da se oko nekih važnih pitanja postigne dogovor i da prestanu stalne rasprave. Tražio je da se postigne dogovor na najvišoj instanci, to jest, na Vaseljenskom saboru, i on ga je sam sazvao  u Nikeji 325. godine. Čak je na raspolaganje stavio i svoju palatu u kojoj će zasedati svi episkopi.
Učestvuju: prof. dr Radivoj Radić;  episkop bački dr Irinej; dr Oliver Tomić; prof. dr Žika Bujuklić; prof. dr Radomir V. Popović; akademik Nenad Kambi; prof. dr Vasilis Katsaros; prof. dr Fabricio Biskonti; kardinal Ravazi; Anđelo di Berardino; prof. dr Đovani Marija Vijan.  
Urednik serije: Božidar Nikolić; glavni stručni konsultant i scenarista: prof. dr Radivoj Radić; reditelj: Tatjana Fero
Snimatelj: Vasko Vasović; montažer: Marko Dragojević

 

repriza, 17. oktobra u 2:15 i 10:12 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво