Ostavi sve i čitaj: Radoslav Zelenović

Ja mislim da je knjiga refleks, kao disanje, kaže u ovom izdanju emisije Ostavi sve i čitaj Radoslav Zelenović, dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke, filmski urednik, danas direktor Audio-vizuelnog arhiva i Centra za digitalizaciju SANU, pasionirani čitalac i zaljubljenik u knjige i književnost.

Radoslav Zelenović u razgovoru sa Goricom Zarić Jovanović ističe važnost i značaj institucionalnog čuvanja kulturnog nasleđa, koje je neobnovljiv resurs i kao takav neuporedivo vredniji od svakog iznosa koji država izdvoji za njegovo arhiviranje. Zelenović podseća na pogubnost tranzicije za srpsku kinematografiju, dalekosežne mere zaštite kulturnih dobara u bivšoj Jugoslaviji, vrednost Jugoslovenske kinoteke u širim, evropskim i svetskim razmerama, ali i u njegovom profesionalnom životu, koji je obeležila borba za novu zgradu i adekvatan tretman u nacionalnim okvirima. Knjigama i čitanju, koji su poput filma, sastavni deo njegovog života od najranijeg detinjstva, Radoslav Zelenović daje apsolutnu prednost u odnosu na film i gledanje filma, otkriva da je knjiga Dečaci Pavlove ulice Ferenca Molnara presudno uticala na njegov razvoj i podseća da knjige treba čitati na vreme.
Autor i urednik emisije je Gorica Zarić Jovanović, muzički urednik Nevena Popović, montažer Ksenija Savićević, reditelj Ivan Milanović.

repriza, 22. septembar u 00:11 i 08:01