ART zona: Mira Brtka

Životna i stvaralačka priča harizmatične Mire Brtke, ličnosti vanserijske energije i kreativnosti, bila je, kolokvijalno rečeno - filmska.

I doslovno, ta priča otpočela je sa filmom. Akademiju za pozorišnu i filmsku umetnost, odsek filmske režije, Brtka je završila u Beogradu 1959. godine. Zatim odlazi u Rim, gde upisuje slikarstvo na Akademiji lepih umetnosti i radi različite poslove na području filma - kao pomoćnik i sekretarica režije, animator, scenograf, kostimograf. Takođe, delovala je u okviru dve međunarodne umetničke grupe: Iluminasion, čiji je osnivač Japanac Nobuja Abe, i u sklopu međunarodnog pokreta umetničko-aktivistčkog karaktera Biro za preventivnu imaginaciju. Njeno stvaralaštvo u domenu vizuelnih umetnosti odvijalo se u znaku stalnih konsekventnih promena - od postenformela, do novih postmodernističkih tendencija, u mediju slikarstva, vezenih slika, skulptura, animacije, filma. Bavila se i modnim dizajnom. Šest stvaralačkih decenija Mire Brtke odvijalo se u znaku multikulturalnosti, dok je njen stvaralački tok imao odlike reke ponornice.
Retrospektivna izložba Mire Brtke, koja je pod naslovom Refleksije održana ovog proleća u Muzeju grada Beograda, i prateća reprezentativna, dvojezična monografija, repozicioniraju njeno stvaralaštvo u srpskim i međunarodnim okvirima.
Urednik i srenarista: Danijela Purešević
Snimatelj: Dragan Lapčević
Montažer: Marko Tisovec
Režija: Marko Šotra

Repriza, 29.7.2021. u 01:00 i 09:00 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво