Читај ми!

Teatrologike: Polona Juh

Ofelija u Hamletu, Dezdemona u Otelu, Dorina u Tartifu, Ifigenija na Tauridi, Selimena u Mizantropu, Julija i Romeu i Juliji, Margareta u Faustu, Klitemnestra u Orestji, Tolstojeva Ana Karenjina, Ana Petrovna u Ivanovu Čehova, Maša u Galebu - to je impresivan spisak samo nekih od najupečatljivijih uloga Polone Juh, jedne od najvrednijih glumica u Sloveniji i regionu.

Театрологике: Полона Јух Театрологике: Полона Јух
Polona u glumu umosi savremenost i autentičnost. Impresinivna su njena tumačenja ranjivih i nežnih, ali i hrabrih i odlučnih ženskih likova, koje na svet gledaju optimistično, sa čežnjom i verom u plemenite ideale, a zatim se suočavaju sa tragedijom, ludilom i smrću. Te uloge nije lako odigrati, emocionalno su iscrpljujuće, ali su kompleksne, slojevite i velike.
Rođena je u Ljubljani, ćerka glumaca Mojce Ribič i Borisa Juha. Nakon srednje baletske škole upisala je glumu na ljubljanskoj Akademiji za pozorište, radio i film, gde je i diplomirala. Od 1995. godine stalni je član drame Slovenskog narodnog pozorišta u Ljubljani. Do sada je odigrala više od 50 različitih filmskih i pozorišnih uloga za koje je dobila brojne narade - Prešernovu, Borštnikovu, za najbolju glumicu na Mess-u u Sarajevu, na danima satire u Zagrebu, Zlatnu Arenu u Puli. Beogradska publika je zna sa brojnih gostovanja Ljubljanske Drame u Ateljeu 212, Jugoslovenskom dramskom i Narodnom pozorištu.
Ova epizoda serijala Teatrologike snimljena je u Ljubljani, u Slovenskom narodnom gledališču gde je Polona prvakinja Drame.

Repriza , 04. oktobar u 01:40 i 09:35

 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се