Teatrologike: Lenka Udovički

Ova epizoda Teatrologika snimljena je na Tvrđavi Minor, na Malim Brionima, gde se tokom leta izvode predstave Lenkinog Ulises teatra.

Rediteljka Lenka Udovički je rođena u Beogradu. Njena majka je iz Bolivije, a otac učesnik Pokreta otpora u Francuskoj i Španskog građanskog rata. Karijeru je gradila u Srbiji i Hrvatskoj, ali i u Velikoj Britaniji i Americi. Počela je devedesetih, po završetku Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, režijom Brehtovog dela Majka Hrabrost. Ubrzo nakon toga sa suprugom, glumcem Radetom Šerbedžijom, poput mnogih odlazi u svet, zbog rata u Jugoslaviji. Odlaze najpre u Ljubljanu, a zatim u London, gde Lenka u Glob teatru režira Oluju Vilijama Šekspira.

Svoje neprestano seljenje završavaju na Brionima, gde Rade osniva Ulises teatar kojim ona rukovodi od 2012. godine. Tu nastaju neke od najznačajnijih predstava u karijeri Lenke Udovički: Kralj Lir, Medeja, Oluja, Pijana noć, Šekspir u Kremlju, Antigona, Bakhe, Ko se boji Virdžinije Vulf.

Okružena brojnom porodicom kojoj je posvećena, Lenka istovremeno stvara neobične pozorišne svetove u kojima nas kroz novo tumačenje klasike suočava sa savremenim svetom.

Repriza, 18. maj u  02:10