20. Novosadski džez festival: Džambo big bend

Čast da zatvore 20. Novosadski džez festival pripala je nesvakidašnjem orkestru Džambo big bend (Jubmo Big Band), u kome su okupljena tri sastava (Big bend RTV Slovenija, Jazz Orkestar HRT, Big bend RTS), koji su pod dirigentskom palicom Zigfrida Fajgla (Siegfried Feigl) nastupili u Srpskom narodnom pozorištu.

Big bend Radio-televizije Slovenije postoji kontinuirano od 1945. godine. Među kvalitetima koji ga krase jesu njegova raznolikost i sposobnost da ispuni potrebe najrazličitijih radio i televizijskih programa. Ističe se u muzičkim žanrovima od filma i plesa, preko popularne do klasične muzike, a džez je muzika koju Big bend RTV Slovenije svira sa najvećom posvećenošću i zadovoljstvom.

Džez orkestar Hrvatske radio-televizije, jedini profesionalni sastav te vrste u Hrvatskoj, utemeljen je u sezoni 1946/1947. kao Plesni orkestar Radio Zagreba za potrebe radijskih emisija i snimanja, da bi s vremenom počeo i javno da nastupa. Zanimljivo je i da većina članova, osim kao izvođači, publici se predstavljaju i kao kompozitori i aranžeri.

Big bend RTS-a je osnovan 1948. godine pod imenom Zabavni orkestar Radio Beograda, u formaciji revijskog orkestra, da bi 1954. godine, odvajanjem gudačkog ansambla, započeo rad kao veliki džez orkestar - big bend. Tokom 70 godina rada i stvaranja, orkestar je dobio izuzetne nagrade i priznanja i sa njim su nastupala najveća svetska imena džeza. 

Repriza, 19. april u 03:40

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво