Tvrđave na Dunavu: Tvrđava Golubac

Tvrđava Golubac je 6. epizoda dokumentarne serije - Tvrđave na Dunavu koju premijerno prikazuje Redakcija za kulturu i umetnost, Kulturno-umetničkog programa. Nakon priče o Ramskoj tvrđavi nastavljamo putovanje niz veliku i moćnu reku tragajući za novim utvrđenjima, burnim događajima i istorijom naroda koji vekovima žive na obalama Dunava.

Priču u ovoj epizodi posvetili smo jedinstvenoj, neosvojivoj i za mnoge najlepšoj dunavskoj tvrđavi, Golubačkom gradu. Inače, u svom toku kroz Srbiju dugom preko 2.900 km Dunav je najširi kod Golupca. Kažu da je širok oko 7 km i da izgleda kao more. Kako je izgledao život tvrđave kroz vekove, ko su bili njeni graditelji, kako je osvajana i kako se branila, ko je ostavio neizbrisive tragove u njenoj arhitekturi, umetnosti, ratovanju i svakodnevnom životu, šta su donela najnovija istraživanja tvrđave i zašto je za turiste danas ona najatraktivnije mesto na desnoj obali Dunava, saznaćemo od stručnjaka, kulturnih poslenika, turističkih vodiča.
I u ovoj epizodi kapetan Bobi, dok pravi maketu dunavske lađe, priseća se plovidbe Dunavom kroz Srbiju i dunavskih tvrđava. Sećanje kapetana Bobija pripoveda nam narator, dramski umetnik Miodrag Miki Krstović.
Dokumentarna serija "Tvrđave na Dunavu" sadrži sedam epizoda posvećenih Dunavu i njegovim tvrđvama. Televizijska ekipa je plovila Dunavom brodom Argus i prešla put dug oko 550 km. U seriji učestvuje 50 sagovornika među kojima su stručnjaci, ali i umetnici, turistički vodiči, hroničari, entuzijasti, ribari. Serija je snimana sa vode, na kopnu i iz vazduha. Takođe, u seriji je korišćen arhivski materijal RTS iz 60-ih i 70-ih godina 20. veka, kao i fotografije i stare mape. Ideja da se serija-Tvrđave na Dunavu- realizuje potekla je od reditelja Nebojše Bradića.

Autor i urednik serije: Svetlana Ilić
Scenaristi: Vule Žurić, Svetlana Ilić
Stručni konsultant serije: dr Slavica Vujović, arhitekta
Stručni konsultant epizode: Marina Bunardžić, arheolog
Izvršni producent serije: Svetlana Bandić
Glavni organizator: Srđan Boljević
Grafički dizajner: Vladimir Ivanović
Muzički urednik: Tijana Lukić
Majstor zvuka: Damjan Popadić
Dizajner zvuka: Predrag Stamatović
Kolor korekcija: Draško Pejanović
Dron operateri: Dobrivoje Kaitović, Miroslav Kondić
Direktor fotografije: Petar Vujanić
Montažer: Milan Radičević
Reditelj: Milan Jovanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво