Teatrologike: Milena Zupančič

Milena Zupančič je prva dama slovenačkog glumišta i jedna od najznačajnijih jugoslovenakih glumica. Rođena u Jesenicama 1946. godine.

To nije glumica sa ulogama klasičnih heroina i naivki, već svakodnevnih žena iz savremenog života. Igra pouzdanom i nekontrolisanom igrom, maestralno kombinuje mimiku i telesni izraz sa savršenom dikcijom. Publiku i nagrade osvaja potpunim prisustvom na sceni. I pored toga što su nakon njenih velikih uspeha stasavale nove generacije izuzetnih glumaca u svim sredinama nekadašnje zajedničke zemlje Milena je ostala simbol moderne glume. I danas na isti način vredno radi.

Kao dete živela je sa samohranom majkom. Oca nikada nije upoznala, niti videla. Od rođenja živi u selu pored jezera, u Bohinjskoj Beli. Diplomirala je na Ljubljanskoj akademiji za pozorište i film. Više od četrdeset godina je na sceni i filmskom platnu. Za njom je veliki broj glavnih uloga, za koje je dobila najprestižnije pozorišne i filmske nagrade, među kojima su dve pulske arene, Borštnikov prsten, Prešernova nagrada za životno delo.

Ima šest Sterijinih nagrada i najnagrađivanija je jugoslovenska glumica na ovom festivalu. Bila je prvakinja ansambla ljubljanske Drame, igrala na skoro svim slovenačkim i pozorišnim scenama Jugoslavije. Radila je aktivno za UNICEF punih 11 godina, kao predstavnica za zapadni Balkan.

Repriza, 13. april u 00:50

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво