Čitaj mi!

Putevi srednjeg veka: Nemanjići, 7-7

Redakcija za kulturu i umetnost Kulturno-umetničkog programa, reprizno emituje specijalno izdanje emisije Putevi srednjeg veka Nemanjići, posvećenu stvaranju prve srpske srednjovekovne države u Starom Rasu.

U emisiji je obuhvaćen period vladavine Nemanjića od sredine 12. do kraja 13. veka, i to: razdoblje vladavine velikog župana Stefana Nemanje, kralja Stefana Prvovenčanog, zaključno sa kraljem Stefanom Urošem I i Deževskim saborom 1282. godine kada dolazi do promene na srpskom prestolu i kada se središte Srbije seli na jug, na Kosovo.
Dokumentarni deo serijala sniman je na različitim lokacijama: na tvrđavama Rasu i Jeleču, na Pešterskoj visoravni, u pećinskom manastiru ispod tvrđave Ras, u Deževskoj dolini, u manastirima: Sopoćani, Đurđevi Stupovi, Studenica, Žiča, Mileševa, Gradac, u Narodnom muzeju u Novom Pazaru.
Igrane scene za ilustraciju priče snimane su na Beogradskoj tvrđavi, u Lipovičkoj šumi i Studiju RTS. Serijal sadrži ekskluzivne snimke utvrđenja na Rasu i Jeleču koje smo zabeležili dronom i kamerom.
Stručni konsultant i narator: dr Marko Popović, arheolog
Sagovornici: prof. dr Smilja Marjanović Dušanić, istoričar, i dr Danica Popović, istoričar umetnosti.
Istorijske tekstove i odlomke iz Žitija Svetih interpretira glumac Nebojša Dugalić.
Urednik emisije: Svetlana Ilić
Montažer: Miroslav Nikolov
Reditelj: Ivana Stivens

repriza ,24.oktobra u 04:10 i 12:10