Читај ми!

Putevi rimskih imperatora: U klisuri legionara

Idući trasom kojom su pre 1.700 godina hodili rimski imperatori i legionari, tragali smo za ostacima rimskog puta i mosta, utvrđenja i logora, kula osmatračnica, pristaništa, ali i za natpisima na tablama. Na desnoj obali Dunava Rimljani su nam ostavili dela izuzetne vrednosti, koja još uvek nose ime velikog graditelja, imperatora Trajana: Trajanov put, Trajanovu tablu, Trajanov kanal i Trajanov most.

Podsećamo da je u drugoj polovini 20. veka izgradnjom hidrocentrale Đerdap 1 i 2 nastalo Đerdapsko jezero, koje obuhvata deo Dunava što protiče kroz klisuru. Tada su pod vodama Dunava nestali mnogi tragovi moćnih civilizacija na našim prostorima, među njima i rimsko graditeljsko nasleđe.

Rimski limes u Srbiji koji obuhvata 67 arheoloških lokaliteta, od mesta kada Dunav ulazi u našu zemlju kod Apatina, pa sve do Radujevca kada on odlazi u druge države, nalazi se na Tentativnoj listi svetske kulturne baštine Uneska.

U emisiji učestvuju: dr Miomir Korać, dr Vladimir Petrović, Marina Bunardžić, dr Sofija Petković, dr Mirjana Glumac, Dejan Radovanović, Gordan Janjić i Dragan Jacanović. Narator emisije je Ivan Marinković. Stručni konsultanti: dr Miomir Korać i dr Vladimir Petrović.

Urednik i scenarista: Svetlana Ilić
Muzički urednik: Dobroslav Predić
Snimatelj zvuka i obrada zvuka: Miljan Đukić i Srđan Filipović
Dron operater: Dobrivoje Kaitović
Direktor fotografije: Vasko Vasović
Montažer: Marko Dragojević
Reditelj: Ivana Stivens

repriza, 22. avgust u 04:10 i 12:05

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара