Čitaj mi!

Muzzik video 2020, 12-16

KONCEPT I ART DIREKCIJA. Dobra ideja, koncept koji prati ili nadograđuje pesmu ukršten sa doslednošću i originalnošću u vizuelnom izrazu i rešenjima u video spotu se vrednuju u ovoj kategoriji. Art direkciju često preuzimaju reditelji, ali ima trenutaka kada i drugi saradnici i sami izvođači i autori dele ovu funkciju.

Jedan od spotova sa najviše pregleda u finalnoj selekciji festivala AMVA 2020 je "Pasta italijana", neočekivane kombinacije u videu "alternative" i "estrade"u kojoj se Vojku V. i Krešu Bengalki pridružuje Tonči Huljić, sa estetikom koju nosi. Na ovaj spot se nadovezuje video singl "Spell" kolaboracije ft. Ivan Beloševac koji počinje automobilom u oblacima koji su koncipirali Dušan Simić i Roa Bogdan Tomić. Riječka grupa Jonathan je pomogla da se realizuje snažan vizuelni koncept za singl "I Never Meant to Be There", sniman u Malinskoj u sklopu bivšeg hotelskog kompleksa Haludovo.
Video "Nemam šamana" Konstrakte, koji vizuelno definiše novi brend iz Gruvlenda, koncipirala je rediteljka Maja Uzelac koja je i scenarista, scenograf i kostimograf. Laka je izvođač čija muzika ne bi mogla da se adekvatno pročita i presluša bez "vintidž" spotova poput "Lizala" a za koje je zadužen Edvin Kalić. Originalni vizuelni koncept dosledno izveden važan je i Manifiku iz spota u spot. Za "So Lonely" art direkciju potpisije Gregor Vesel. Za "Disco Epileptik", spot sastava Nipplepeople, ovu funkciju po svemu sudeći, ravnopravno dele rediteljka Anita Celić Cela, kostimimografi Lidija Lovrić i Nikola Barbir, kao i autor grafita strit artist Lunar. Makedonski bend Pluto's Doubts, pravi regionalni prodor upravo video spotom "Slepa za luge svoi". Da je za regionali prodor neophodan spot sa originalnim konceptom i art direkcijom dokazuju i Punčke čiji video "Ako se rumenim", su smislili i napravili Ira & Džon. Kratki muzički film "Beograd" sa omamljujućim kadrovima koji oslikavaju andergraund kutke grada radio je SO ME, za SebastiAna, di-džeja srpsko-francuskog porekla.

"MUZZIK VIDEO 2020" je specijalni magazin posvećen nominovanim spotovima u 16 kategorija na festivalu ADRIA MUZZIK VIDEO AWARDS 2020.

Festival vrednuje ostvarenja u muzičkoj, filmskoj i video-produkciji muzičkom žanrovskom selekcijom (pop, rok i srodni moderni muzički žanrovi) i filmsko-videografskom strukovnom nagradom. RTS 3 od 1. marta prikazuje serijal od 16 emisija kojima gledaoce upoznaje sa ostvarenjima izvanredne regionalne video-produkcije.