Čitaj mi!

Muzzik video 2020, 10-16

HIP-HOP. Kao što se može i pretpostaviti, u predselekciji ADRIA MUZZIK VIDEO AWARDS 2020 festivala su hip-hop, rep i trep izvođači brojčano dominirali. Nažalost, ogroman broj spotova su diskvalifikovali tekstovi, kako zbog besmislene i nemotivisane količine psovki, tako i zbog netolerancije, odnosa prema ženama i promocije narkotika. O zloupotrebi “autotjun” efekta da ne govorimo. Nakon pregleda blizu 1.000 video klipova selekcionom žiriju se rad isplatio jer je u užoj selekciji imao prilike da uživa u duhovitosti, ironiji, britkim komentarima stvarnosti i naravno kvalitenim kratkim muzičkim filmovima.

Ajs Nigrutin je u duhovitom, ironičnom spotu "Abu Dabi" opisao muke selekcionog žirija. Alejuandro Buendija (još jedan alter-ego Saše Antića) u spotu "Geng beng 2020" se bavi preispitivanjem sudbine člana nekada vrlo uspešnog sastava pritisnutog okolnostima u okrutnom svetu muzičke industrije. Humor, ironija i precizno seciranje muka "običnog čovika" u modernim vremenima jesu alati Vojka V. kao i autora video singla "Kako to". Veterani su i dalje spremni da prate zahteve reditelja što pokazuju, udruženo, Edo Maajka i Dino Šaran u videu "Otrov", koji govori o ličnim preispitivanjima. Iako bi se reklo da je Sajsi Em-Si suviše mlada da bi se sećala 80-ih, u vintidž 4:3 TV singlu "Jugo dete", daje svoj komentar "zlatnih" godina, kao i uvek uvijen u finu ironiju. Autori spota "I dalje" su konačno Sasju vratili u rodni grad Tuzlu, i to u trenutku nove stvarnosti, koja sa ulica briše prolaznike (nažalost ne radi se efektima u post produkciji). "Definicija Em-Sija'' je video singl koji na najbolji način opisuje stav i rad Smouk Mardeljana. A iz Istre nam stiže krosover hip- hop bend Tacor (kao prvi izvođač ovog žanra iz ovih krajeva), sa atraktivnim video singlom sa prvog albuma "Ruke gore". Keš & Đavo u kolaboraciji sa Kruševac getom sa video singlom "Brate moj" probijaju bendovima iz centralne Srbije put ka regionalnoj sceni. I na kraju selekcije se nalazi "Pravi rep", video spot o retrospektivi karijere Cobija, koji dokazuje da svaki video spot živi svoj život, bez obzira na opus autora.

Ne propustite priliku da sagledate regionalnu scenu kroz serijal MUZZIK VIDEO 2020", i glasate za video spotove koji vam se posebno sviđaju na linku amva.muzzik.tv

Festival vrednuje ostvarenja u muzičkoj, filmskoj i video-produkciji muzičkom žanrovskom selekcijom (pop, rok i srodni moderni muzički žanrovi) i filmsko-videografskom strukovnom nagradom. RTS 3 od 1. marta prikazuje serijal od 16 emisija kojima gledaoce upoznaje sa ostvarenjima izvanredne regionalne video-produkcije.