Читај ми!

Muzzik video 2020, 8-16

INDI. Različita su čitanja i tumačenja termina „indi“, tokom vremena. Krenulo se od oznake nezavisnog izdavaštva, pa je „indi“ preuzeo značenje termina ''alternativni rok'', a onda su neki „indi“ bendovi postali mejnstrim. I na kraju „indi“ se više ne odnosi samo na gitarsku muziku. Za selekcioni žiri ADRIA MUZZIK VIDEO AWARDS festivala „indi“, uz poštovanje prihvaćenog značenja, označava one izvođače koji ipak idu drugačijim putem.

Takav umetnik je i Barbara Munjas harizmatična Istrijanka (Barbari, Gustafi) koja govori o depresiji koja se krije iza osmeha u pesmi „Gone Back". A ambiciju da iz alternative pređu u mejnstrim ne kriju članovi beogradskog benda Vizelj upravo video singlom „Ne vidim te od dima". Spotovima koji su na produkcionom nivou među onima koji kao da su stigli sa druge planete, Gazorpazorp je zauzeo svoje mesto u izboru selekcionog žirija. Da li gledaoci dele to mišljenje videćemo 17. i 18. aprila u finalnim emisijama serijala. Mariborski duet Zalagasper sa video klipom "Come to Me "nastavlja put kojim indi-pop ide ka globalnom mejnstrim statusu. Iz Slovenije (Kisovec) nam stiže u selekciju još jedan bend - Koala Voice sa radijskim hitom "Ker tu je vse tako lepo" (još kada bi to radio stanice saznale). Veliko poštovanje festivala na kompletnom video opusu zaslužila je i Mirna singlom "Nisi sam" koji se našao u ovoj selekciji. Kada su 2018. pisali pesmu, 2020. članovi benda Orvel nisu ni sanjali da će spot postati stvarnost i da će opravdati ime benda. Evo šta kažu o svom radu, na Jutjubu: "...Zamislili smo da bi i koncerti uskoro mogli biti doživljeni na taj način, na pozornici si s izvođačem dok sjediš u kutu svoje sobe, promatraš bend i publiku, ili ono što od nje ostane. U našem videu, sviramo koncert od doma, a četvero nas ljudi gleda, biraju lokacije i našu odjeću...". Proto Morto u kolaboraciji sa Darkom Rundekom nas je u videu "Hodaj" podsetio na osamdesete i kultnu emisiju "Rokenroler". "4:3" 80-te su inspirisale i autore kratkog muzičkog filma za pesmu "Da li" beogradskog trija Sitzpinker. Weird Fishes, dvojac iz Beograda zatvara "indi" selekciju AMVA 2020 festivala video singlom "Ovde" potvrđujući da je melanholija još jedna moguća definicija žanra.

Ne propustite još jedno "indi" (nezavisno) i neizvesno putovanje u serijalu MUZZIK VIDEO 2020 na RTS-u 3, tačno u ponoć u ponedeljak 8. marta.

Festival vrednuje ostvarenja u muzičkoj, filmskoj i video-produkciji muzičkom žanrovskom selekcijom (pop, rok i srodni moderni muzički žanrovi) i filmsko-videografskom strukovnom nagradom. RTS 3 od 1. marta prikazuje serijal od 16 emisija kojima gledaoce upoznaje sa ostvarenjima izvanredne regionalne video-produkcije.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво