Читај ми!

Muzzik video 2020, 6-16

ROK. Ritam i bluz, pank, alternativni i klasični rok, refleksije 80-ih i indi rok se smenjuju u selekciji nominovanih u kategoriji NAJBOLjI ROK VIDEO. Upravo u ovoj, konkurencija je bila najžešća, što je i logično jer se radi ukrštanju distorzija. Gitare, u svakom slučaju, pobjeđuju!

Nazire se, da nakon dugogodišnje globalne dominacije trepa i repa, prema ostvarenjima u ovogodišnjoj selekciji da dolazi novo vreme roka.
Najsofisticiraniji čitači osamdesetih Artan Lili su među nominovanim sa spotom "Oud". Od zvuka 80-tih kreće ali i stiže do jednog od najuspešnijih singlova u poslednje vreme Buč Kesidi - Đuskanje ne pomaže. Vuk Protić je kao reditelj, scenarista, montažer i još štošta drugo, uspešno ispratio povratničku energiju šabačke rok atrakcije Goblina u video-singlu "Ti si taj". Ništa lakši nije ni "uradak" "Rođen za suze" Bareta i Majki, koji je vizuelizovao Filip Gržnić. E-Play iz spota u spot, sebi postavlja i brani visoke standarde i "Slobodu" u spotovima koji savršeno prate ritam basistkinje i frontmena Maje Cvetković i ostalih iz benda. Mostarski Zoster je ispirisao Miodraga Cicović da sa velikim glumačkim ansamblom kreira kratki "vestern" film za pesmu "Kuda idu svi ti ljudi". Mostar je i grad u kome je M.O.R.T. snimio nikada žešći material, koji uspešno vizuelizuje u nominovanom singlu tim iz Kino Kluba Split. Žestina sigurno ne nedostaje ni beogradskom Repetitoru u kratkom muzičkom filmu "Kost i koža" Savine Smederevac. Muzički spot Hajveja "Svjetlija strana ulice" nam otkriva "zabranjeni grad" napuštenu vilu Josipa Broza u Herceg Novom. Nikola Stojanović režira "Metak" benda Šajzebiterlemon, produkciono jedan od najambicioznijih kratkih muzičkih filmova u ovogodišnjoj selekciji.
Dakle, mnogo energije i distorzije vas očekuje u šestom izdanju serijala MUZZIK VIDEO 2020, koji se emituje na RTS-u 3 tačno u ponoć, svakog dana, kao I na drugim muzičkim televizijama.
Iako je 2020 bila najteža godina za muzičku industriju, video produkcija je bila izuzetno produktivna i kvalitetna, u svim žanrovima. U najširem izboru našlo se preko 3.000 video spotova. Slekcioni žiri festivala "Adria Muzzik Video 2020" je izabrao po deset video spotova u 16 kategorija, za koje će gledaoci i fanovi moći da glasaju od 1. marta.
Ceremonija proglašenja najboljih ostvarenja po kategorijama, održaće se 17. i 18. aprila, u onlajn formatu.
Jutjub je vratio muzičkom video spotu status koji je imao od 80-tih i ponovo inspirisao i muzičare i filmske/video umetnike da realizuju kreativna i ambiciozna ostvarenja. Ali velika produkcija i novi algoritmi su „sakrili" nove spotove, izvođače i izdavače. Tako je Jutjub postao nepregledni okean a muzički spotovi su se našli u ulozi „poruke u boci", koja plovi okeanom i očekuje da je neko otkrije...
Selekcioni tim festivala "Adria Muzzik Video Awards 2020" je uložio ogroman trud da pronađe mnoga ostvarenja koja su realizovana na visokom umetničkom nivou (a nemaju spektakularna ostvarenja u domenu broja pregleda) i svrsta ih u konkurenciju sa spotovima popularnih žanrova, sa milionskim brojem pregleda.
Od 1. marta će gledaoci RTS 3 i televizija koje podržavaju ovaj projekat, kao i svi korisnici interneta moći da prate emisije posvećene ovom festivalu, da vide nominovane spotove u 16 kategorija i svojim glasovima vrednuju najbolja ostvarenja.
Naravno, organizatori AMVA festivala potrudili su se da gledaoci uživaju u muzici omiljenih ali i novotkrivenih izvođača uz moćnu vizuelnu podršku video i filmskih umetnika.
Misija manifestacije AMVA ogleda se u ideji da se predstavi bogatstvo, žanrovski izuzetno raznovrsne regionalne scene i da pruži podsticaj autorima, istovremeno podsećajući urednike TV i radio stanica, kao i drugih medija na najbolja ostvarenja i hitove.
Impresivna je količina kreativne energije i finasijskih sredstava uloženih u nove kratke muzičke filmove. Posebno u ovako teškoj godini, kao što je bila 2020. Bila bi velika šteta i nepravda da taj kreativni napor ne bude dovoljno vidljiv i da se ne čuje muzika novih izvodjača, kao i nedovoljno poznata ostvarenja legendarnih autora.
Selekcioni regionalni tim je izabrao po deset nominovanih spotova u svakoj kategoriji.
Nagrade u kategorijama - Najbolji video, Video novog izvođača, Rok video, Hip-hop video, Elektro dens mjuzik video, Pop video, Indi video, Hip-hop, Fjužn (World, Etno, Jazz) video - dodeljuju se izvođačima.
Nagrade u kategorijama - koncept i art direkcija, kamera, montaža i postprodukcija, specijalni efekti, koreografija, art direkcija i animirani video - dodeljuju se autorima spotova.
I to nije sve. Veliki doprinos stvaranju kratkih remek dela dali su, pored svih ostalih i glumci - dramski umetnici, koji su prihvatili da učestvuju i kreiraju zanimljive uloge. Najbolja ostvarenja moći ćemo da vidimo u nominacijama za „Glavnu ulogu".
Muzičari i video autori, u svojim ostvarenjima ne retko koriste priliku i da pošalju snažne društvene, humane, ekološke poruke, kojih ćemo se podsetiti u selekciji „Video sa porukom".

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара