Читај ми!

Muzzik video 2020, 3-16

KOREOGRAFIJA. Muzički video spot je i medij savremene korografije. Spot koji ima dobru koreografiju ima i veliki broj pregleda. U komercijalnoj svetskoj mejnstrim produkciji dominiraju klasične koreografije muzičkih spotova, koje su bazirane na plesovima iz diskoteka, hip-hopu i latino plesovima.

U regionu je situacija drugačija i umetnički uzbudljivija i zanimljivija. U "domaćim" spotovima se pojavljuju izvanredni plesni umetnici koji se bave scenskim pokretom, i modernim umetničkim plesom. Umetnička sinergija koja se postiže u ovakvim spotovima, potvrdjuje koliko je važna i korisna pažnja koju posvećujemo kratkom muzičkom filmu.
U spotu ''Na mišiće'' beogradskog sastava Artan Lili za kompleksnu koreografiju i ples bio je zadužen Dejan Kolarov solista baleta Narodnog pozorišta. Mina Tomić, srpska umetnica koja već četiri godine živi na Islandu i istražuje život u prirodi i koristi svoje telo u istraživanju pokreta je glavni akter spota Galije - '' U raju iznad oblaka''. Spot zagrebačkog benda Demode - ''Od svega jača'', biće zapamćen po neočekivanoj koreografiji Nikoline Mekovec voditeljice Studija suvremenog plesa Teuta. Ples i koreografija Luke Lukića i Tamare Pjević određuju spot "Euridika" Marka Luisa. Kao i koreografija i ples Aleksandre Stanarević u spotu Mladena Pecovića "Zauvek". I zvezde elektronske dens muzike, Nipplepeople, u spotu "Nikada" su izabrale neočekivano rešenje i ostvarile kolaboraciju sa Tonijem Flegom, mladim riječkim plesačem i performerom. U spotu "Bil mi kazala - Darvin song" koreografkinja Bojana Matić je izvanredno uklopila igru Bojane Matić i scensku kretnju Ramba Amdeusa. Matija Ferlin, koji je diplomirao je na Školi za Novi Plesni Razvoj (School for New Dance Development) u Amsterdamu, je u spotu "Div", pored koregrafije, preuzeo kompletan kreativni proces. Zarina Rondón je spot makedonskog fjužn sastava Foltin, pretvorila u kratki plesni film, koji želimo da gledamo ispočetka. Uz pomoć upečatljivih i provokativnih pojava Zorane Farkaš i Lovorke Trdin, autorska ekipa iz Hrvatske napravila je za ČBS (Čovek bez sluha), "šumadijske Ramonse", spot koji je "inspiriran pokradenim, uništenim i na kraju propalim tvornicama u bivšoj Jugoslaviji".

Iako je 2020 bila najteža godina za muzičku industriju, video produkcija je bila izuzetno produktivna i kvalitetna, u svim žanrovima. U najširem izboru našlo se preko 3.000 video spotova. Slekcioni žiri festivala "Adria Muzzik Video 2020" je izabrao po deset video spotova u 16 kategorija, za koje će gledaoci i fanovi moći da glasaju od 1. marta.
Ceremonija proglašenja najboljih ostvarenja po kategorijama, održaće se 17. i 18. aprila, u onlajn formatu.
Misija manifestacije AMVA ogleda se u ideji da se predstavi bogatstvo, žanrovski izuzetno raznovrsne regionalne scene i da pruži podsticaj autorima, istovremeno podsećajući urednike TV i radio stanica, kao i drugih medija na najbolja ostvarenja i hitove.
Selekcioni regionalni tim je izabrao po deset nominovanih spotova u svakoj kategoriji.
Nagrade u kategorijama - Najbolji video, Video novog izvođača, Rok video, Hip-hop video, Elektro dens mjuzik video, Pop video, Indi video, Hip-hop, Fjužn (World, Etno, Jazz) video - dodeljuju se izvođačima.
Nagrade u kategorijama - koncept i art direkcija, kamera, montaža i postprodukcija, specijalni efekti, koreografija, art direkcija i animirani video - dodeljuju se autorima spotova.
I to nije sve. Veliki doprinos stvaranju kratkih remek dela dali su, pored svih ostalih i glumci - dramski umetnici, koji su prihvatili da učestvuju i kreiraju zanimljive uloge. Najbolja ostvarenja moći ćemo da vidimo u nominacijama za „Glavnu ulogu".
Muzičari i video autori, u svojim ostvarenjima ne retko koriste priliku i da pošalju snažne društvene, humane, ekološke poruke, kojih ćemo se podsetiti u selekciji „Video sa porukom".

 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се