Читај ми!

Hram Svetog Save

Centralna tema filma ruskog mitropolita Ilariona Alfejeva je izgradnja i dekoracija Hrama Svetog Save na Vračaru. Film objašnjava ulogu i značaj koji Sveti Sava ima u srpskoj istoriji i kulturi, razlog za podizanje Hrama i trnovit put do ostvarenja ove ideje.

Posebna pažnja posvećena je nastanku mozaičke dekoracije i ulozi koju su u ovom procesu imali Rusija kao država, umetnik mozaičar Nikolaj Muhin i glavni inženjer projekta Jevgenij Čelišev. Film sadrži obilje zanimljivih podataka, od toga da se Patrijarh German 88 puta neuspešno obraćao Josipu Brozu sa zahtevom da se nastavi gradnja Hrama, do činjenice da je površina prekrivena mozaicima jednaka površini dva fudbalska igrališta i da je ukupna težina materijala utrošenog u rad više od 300 saradnika 320 tona. Film beleži jedno od poslednjih medijskih pojavljivanja Patrijarha Irineja, a objavljen je i na RTS Planeti.
Učesnici: Patrijarh Irinej, Dragoljub Marjanović, Miloš Ković, episkop niški Arsenije, episkop bački Irinej, Jefto Terzović, protojerej - stavrofor Radivoje Panić, Nikolaj Muhin, Jevgenij Čelišev, protojerej - stavrofor Dragomir Sando, Milesa Stefanović Banović, mitropolit Porfirije Perić, Dejan Nakić, Vladimir Roganović i mitropolit Ilarion Alfejev, autor filma.

Autor i voditelj: mitropolit Ilarion (Alfejev)
Urednica: Ksenija Abramova
Snimatelji: Arsenij Bičkov, Konstantin Krjakov i Jevgenij Timohin
Reditelj: Dimitrij Oficerov
Režiser: Marija Vilkaste
Producent: Dimitrij Mendeljejev
Proizvodnja: Dobrotvorni fond „Poznanie", 2021.

repriza, 28. januar u 02:11 i 09:45

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво