Vreme (je) za elitu: Dragan Bisenić

Gost emisije je Dragan Bisenić, novinar, publicista i diplomata. Autor je tridesetak intervjua sa najznačajnijim ličnostima svetske političke i kulturne scene među kojima su Džordž Buš, stariji, Kisindžer, Bžežinski, Hobsbaum, Handke, Čomski... Izveštavao je iz Berlina, Haga, Saveta Evrope. U fokusu njegovog interesovanja su evropska bezbednost, NATO, međunarodni aspekt jugoslovenske krize, hladnoratovski odnosi.Odličan je poznavalac srpsko-američkih odnosa .

Bisenić je bio ambasador Srbije u Egiptu šest godina. Tokom boravka u Kairu u više navrata posećivao je manastir Sv. Katarine na Sinaju gde je u manastirskoj biblioteci, jednoj od najvećih u svetu, došao do važnih crkvenih spisa - četrdesetak rukopisa srpske redakcije crkveno-slovenskog jezika.

Autor je nekoloko knjiga među kojima je Mala, veličanstvena Srbija posvećena Britancu, ser Tomasu Liptonu, čika Tomi, kako su ga zvali u Srbiji, svetskom milijarderu koji je posetio Srbiju 1915. u vreme epidemije pegavog tifusa. Ta poseta je bila prekretnica u odnosu svetske javnosti prema Srbiji. U svet je, zahvaljujući Liptonu koji je u Srbiju doveo grupu novinara među kojima je bio i medijski magnat Herst, otišla istina o hrabrosti srpskog naroda i njegovom stradanju u Velikom ratu.

Pored Liptona govorimo o još jednoj izuzetnoj ličnosti koja je bitno uticala na istoriju Balkana, Džordžu Kenanu, Kenedijevom ambasadoru u Beogradu od 1961 do 63 godine, tvorcu hladnoratovske Jugoslavije. Biće reči i o istorijskom aspektu srpsko - američkih odnosa, Titovoj ulozi u hladnoratovskoj podeli sveta, Hobsbaumovoj potvdi o brutalnosti ovog veka.
Nedavno je Dragan Bisenić izabran u Upravni odbor bečkog Međunarodnog instituta za društvena i ekonomska istraživanja na čijem je čelu dr Valter Švimer, bivši generalni sekretr Saveta Evrope.

Autor i urednik: Zorica Pantelić
Snimatelj: Dragan Lapčević
Montažer: Aleksandra Virijević Pavlek

Repriza, 30. januar u 10:10

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара