Mračne stranice kulturne istorije Srbije: Gotski otac moderne umetnosti

Kulturna istorija Srbije natopljena je politikom, ideologijom i naročito ličnim verolomstvima do juče najbližih prijatelja među umetnicima. Stoga nije čudno što u nekim delovima ova kulturna istorija nalikuje policijskoj hronici. Mračne stranice u drugoj epizodi ispusuje jedan Hrvat, ali on bi za sebe pre kazao da je ljevičar. Njegovo ime je Miroslav Krleža.

Krleža je, ipak, levičar najopasniji za same levičare. Pre Drugog svetskog rata u svađi je sa svima, pa i sa Titom. Ipak, Josp Broz ima mračni plan za Krležu i odmah posle rata poziva Krležu u Beograd. Glavni zadatak ovaj kulturni diverzant treba da dovrši na Kongresu jugoslovenskih pisaca u Ljubani 1952, gde svojim govorom naslovljenim O slobodi kulture okončava vreme jugoslovenske socijalističke realističke umetnosti, i pušta duha moderne umetnosti iz boce. Jedna mračna stranica kulturne istorije Srbije tako je, paradoksalno, u Ljubljani ispisana do dna.

Urednik i voditelj emisije Aleksandar Gatalica, direktor fotografije Dušan Živković, montaža slike Dušan Založnik. Montaža tona i tonski efekti Aleksandar Zoričić.

Repriza, 19. januar u 00:01

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво