Hajdučija u Srbiji i Jugoslaviji: Gorske carice, 7-7

Serijal o hajdučiji u ovim našim krajevima kroz vekove, završavamo pričom o našim Gorskim caricama - pravim pravcatim hajdučicama o kojima se gotovo ništa ne zna.

Za tim koji je realizovao ovaj serijal to je bio i najteži zadatak - jer smo pred sobom u startu imali jednu jedinu fotografiju i dva teksta. Za razliku od hajduka i te kako prisutnih u našoj kolektivnoj svesti, prema kojima kao malo koja nacija imamo ambivalentni odnos i osećanja, za hajdučice nailazimo na potpunu kolektivnu amneziju i nezainteresovanost društva koje, kulturološki opterećeno rodnim predrasudama i stereotipima, kao da ne uspeva da definiše ovu pojavu u svojoj istoriji, pa je jednostavno briše iz svog pamćenja.
Ali u krajnjem sva lepota novinarskog istraživanja i jeste upravo u tome da ispriča do sad neispričanu priču. Naše gorske carice su upravo takva priča. Naša hajdučica Milja, na primer, mogla bi da bude pandan američkoj Boni Parker koja je sa Klajdom ušla u legendu poznatu celom svetu, i još više... O njoj su još krajem 19. veka pisale i londonske i bečke i pariske novine kao egzotičnoj pojavi sa orjentalnog Balkana. Ali za sve to se kod nas gotovo ništa ne zna, i zato sasvim namerno ovaj serijal završavamo pričom o našim Gorskim caricama koje su u našem kolektivnom pamćenju ostale, ako su i ostale, samo kao egzotični dodatak koji u krajnjem nije uticao na suštinu fenomena hajdučije na ovim prostorima.

Repriza, 18. januar u  03:30 i 11:30