Hajdučija u Srbiji i Jugoslaviji: Hajdučki proces, 2-7

Obrađivanje, ako ne najvećeg ono sigurno monstruoznog sudskog procesa, koji se desio u Čačku 1897. godine na suđenju hajducima toga kraja, za ekipu Dokumentarne redakcije bio je samo početak slaganja delova slagalice, koja se otvarala pred nama sve jasnije i izazovnije do poslednje priče koju smo rekonstruisali ali... ipak za kraj ostavili mogućnost za njeno upotpunjavanje.

Naime, o ovom suđenju koliko god ono bilo i veliko i istorijski značajno, gotovo se ništa ne zna i ne govori. Možda je tome doprinela i činjenica da sa ovog sudskog procesa ne postoji nijedan jedini dokument. Sve je uništeno nedopustivom samovoljom i neznanjem komunista posle oslobođenja Čačka. Ali je zato, zahvaljujući znanju našeg poznatog novinara Pere Todorovića, koji je svakodnevno izveštavao sa ovog suđenja, prenoseći čak i sudske zapisnike, do u tančine moguće ovaj događaj danas rekonstruisati. On je na neki čudan način osećao da to što je tada pisao u listu Hajdučija nadilazi novinarski posao. I ispostavilo se da je više nego ikad bio u pravu.
Animacije u serijalu je odradio Aleksa Gajić, grafičku obradu Borko Ćirić, muziku komponovao Dejan Pejović-Peja, direktor fotografije je Milan Stanić, montažu potpisuje Vladimir Radovanović a urednik i autor serijala je Olivera Pančić.

Repriza, 07. decembar u  04:25