Читај ми!

Na veslu priča: Dragomir Kostić – Idući kući

Voda. i hleb. Jezero stoji mistično. Dečak se brine za hleb na stolu opsesivno. Crkva vino nudi na pričesti. Čašica kao slatkiš za decu na slavi. Kako je Hristu pošlo za rukom da vodu… Ponekad je važno otići da shvatiš odakle si krenuo. Vratiti se s daleka puta. Svojoj kući. Na gramofonu Stonsi, pevaju univerzalnu tugu. Dok se longplejka ne izliže. Obećena zemlja i druge bajke. Gde je ta zelenija trava? U uniformama. Gde je to vino? U požarima. Šta svet danas ne razume uopšte? Gde je ta poezija?

Dragomir Kostić je rođen 1954. godine u selu Preoce kod Prištine, gde i danas živi. Završio je studije književnosti u Prištini 1980; magistrirao na Filozofskom fakultetu u Ljubljani 1991, a doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu 2001. godine. Radio je kao medicinski tehničar, potom novinar kulturne rubrike lista Jedinstvo, pa u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Kosova i Metohije. Redovni je profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Prištini - Kosovska Mitrovica od 2008. godine. Objavio je sedam zbirki pesama. Pesme su mu prevođene na turski, makedonski, albanski i ruski jezik. Autor više monografija, antologija, eseja i naučnih radova. Dobitnik mnogih književnih nagrada, između ostalih Lazar Vučković (1984) i Simo Matavulj Udruženja književnika Srbije (2014).

TREJLER: https://youtu.be/p6jkq0PV8kk

Reditelj, autor koncepta: Rastko Šejić; kompozitor: Vladimir Lešić; direktor fotografije: Časlav Petrović, DP; snimatelji: Aleksa Borković, Boban Petrović; montažer: Milan Pejnović; art direktor: Zoran Mujbegović; čamdžija: Buda Vukojević; spiker: Aleksandar Novaković; intro animacija: Kosta Milovanović, Miroslav Spajić.

Produkcija: Šta hoćeš ©2020. wdoyouw.org
Projekat podržali: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Dom kulture Gračanica, Dom kulture Stari Kolašin, PKC Akvarijus

Repriza, 22. novembar u  05:11 i 13:11

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара