Читај ми!

Na veslu priča: Petar Sarić – Noć kao reka

Kažu, jedan nikakav ubio reku. Isušio kamenito korito koje je vekovima teklo. Ništa tribunali i tužioci, ćute. Ekolozi muče. Čovek plače. Od uspomena. Kako će sad Odisej krenuti na put? Čemu veslo? A šta da je Penelopa krenula s njim onomad, da li bi dalje stigli? A što bi se vraćali? Dok se mostovi ruše, čemu vodotokovi? Kako obale da se rukuju sad, kad realna reka preko noći postade samo snoviđenje? Kako se zove ekocid? Sada vlada mir i blagostanje, caruje zakon, jačeg. Čovek plače. Kako strah sija? Kao mrak? Kao sveća koja drhti? Vera u grom iz vedra neba umire poslednja, jer je ljubav veća od života.

Petar Sarić je rođen 1937. godine u selu Gornji Tupan, u Banjanima, kod Nikšića u Crnoj Gori. Radni vek, od 1958. godine, proveo je na Kosovu i Metohiji, radeći kao urednik, a potom i direktor Izdavačkog preduzeća Jedinstvo u Prištini. Jedan je od potpisnika Otvorenog pisma Društva književnika Kosova, koje predstavlja prvu srpsku pobunu protiv nepodnošljivog stanja na Kosovu i Metohiji 1985. godine. Od 1964. godine objavio je pet zbirki pesama i osam romana. Autor je jedne drame i publicističke knjige I vremenu se zaturio trag. Prevođen na više jezika, zastupljen u periodici i antologijama. Dobitnik mnogih književnih nagrada, između ostalih Meša Selimović (2009), Vukove nagrade (2012) i Zlatni krst Kneza Lazara (2016). Živi u Brezovici, kod Štrpca.

TREJLER: https://youtu.be/c0xnESApaTw

Reditelj, autor koncepta: Rastko Šejić; kompozitor: Vladimir Lešić; direktor fotografije: Časlav Petrović, DP; snimatelj: Aleksa Borković; montažer: Milan Pejnović; art direktor: Zoran Mujbegović; spiker: Aleksandar Novaković; intro animacija: Kosta Milovanović, Miroslav Spajić.

Produkcija: Šta hoćeš ©2020. wdoyouw.org
Projekat podržali: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Dom kulture Gračanica, Dom kulture Stari Kolašin

Repriza, 17. novembar u  02:25

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво