Ostavi sve i čitaj: Irina Subotić

Postajemo mali pred velikim knjigama, kaže u emisiji Ostavi sve i čitaj istoričar umetnosti i profesor Irina Subotić. Iz ličnog čitalačkog iskustva izdvaja literaturu o umetnosti i knjigu Slika i smisao Herberta Rida koja je odredila njen profesionalni i životni put.

Остави све и читај: Ирина Суботић Остави све и читај: Ирина Суботић

Odgovarajući na pitanja o savremenom stvaralaštvu i nasleđu, značenju koje danas ima pojam kulture, autentičnosti tradicije na ovim prostorima, o zarobljenosti između palanačkog duha i anarhičnog pluralizma, kulturi sećanja i njenom najtransparentnijem obliku - spomeničkoj kulturi, Irina Subotić ističe da mi nemamo kulturu sećanja i da u najboljem slučaju mi imamo reagovanje na trenutak, a ne nešto što je tradicija koju treba čuvati. U nastavku, Irina komentariše odsustvo estetike i umetničkih vrednosti u nekritičkom podizanju spomenika i o krajnjem voluntarizmu u aktuelnoj spomeničkoj praksi.

Poseban značaj u čuvanju tradicije i nasleđa imaju muzeji, koje Irina Subotić sagledava u kontekstu njihove stručne implementacije u savremenu umetničku scenu, savremenu kulturu.

Autor i urednik je Gorica Zarić, reditelj Ivan Milanović, muzički urednik Nevena Popović.

Repriza , 25. januar u 00:01 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво