Ciklus filmova Anjes Varde: Poant Kort

Gledaoci RTS-a imaće priliku da pogledaju čak 35 ostvarenja jedne od najznačajnijih autorki - rediteljke i scenaristkinje Anjes Varde, koja je ostavila dubok trag u istoriji kinematografije i bila jedna od ključnih figura francuskog novog talasa.

Ciklus počinje njenim prvim i ujedno i kultnim filmom Poant Kort iz 1954. godine, koji prema rečima mnogih istoričara filma, nosi titulu prvog filma Novog talasa. Za njega je vezana anegdota da je Anjes pogledala samo jedan jedini film, i to Građanin Kejn, pre nego što je napravila La Point Courte.

Radnja filma smeštena je u Poant Kort, malo mesto u blizini Sete, grada na zapadnoj mediteranskoj obali. Film prati mladi par koji tu provodi nekoliko dana kako bi odlučili da li će ostati zajedno ili ne. Pored toga, odvija se svakodnevni život regije, njenih stanovnika i njihovih dnevnih rituala, problema, druženja, slobodnog vremena... Anjes filmu daje i autobiografski momenat, jer je i sama živela u toj oblasti i veoma dobro je poznavala, pa se u filmu prepliću dokumentarna forma i fikcija. Ovim filmom ona gradi svoj pravac, čega će se držati u daljem stvaralaštvu, ali i kojim će uticati i na razvoj francuskog filma.

Repriza, 29. jul u  06:10 i 14:10

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво