Читај ми!

Župa - srpska Toskana

Kada bi kojim slučajem u Župi sve bačve popucale, vino bi, kažu, teklo niz brda i ceo Aleksandrovac bio bi pod vinom.

Iako su procene da u svakoj kući ima barem hiljadu litara vina, zaparložena zemlja, koje ima više nego vinograda, govori nam da prokupca i tamjanike može biti mnogo više. Prema podacima iz 1955. godine u Srbiji je pod vinovom lozom bilo 135.000, a 2018. svega 22.150 hektara. Ako uzmemo ukupno poljoprivredno zemljište, dolazimo do podatka da se grožđe gaji na manje od jednog procenta, preciznije na 0,64 odsto.
Zato odlazimo u Župsku regiju, da obiđemo vinare i da vidimo da li za tri godine mogu da povećaju proizvodnju vina deset puta, pa da sve bude kao nekad.
Urednik emisije: Gorislav Papić
Autor emisije: Dalibor Žarić

repriza, 18. novembar u 04:35 i 12:35

 

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом