Art zona: Devedesete – Rečnik migracija

Devedesete su, kao odrednica, u ovdašnju kolokvijalnu sferu ušle sa jasnim i nedvosmislenim konotacijama. Na vremenskoj liniji skorije istorije umetnosti devedesete godine 20. veka ukazuju se kao etapa turbulentena, traumatična, puna paradoksa i neočekivanih zaokreta.

Najopsežniji i najtemeljniji zahvat istorizacije umetnosti devedesetih još je na samom početku trećeg milenijuma ostvario beogradski Muzej savremene umetnosti. Reč je o izložbi "O normalnosti. Umetnost u Srbiji od 1989. do 2001", koja je predstavljena i u više značajnih izlagačkih prostora u Evropi i Americi, a koje se podsećamo u večerašnjoj emisiji.

Izložba Devedesete: Rečnik migracija nedavno predtavljena u Muzeju Jugoslavije u Beogradu, čiji su autori i kustosi istoričarke umetnosti Ana Panić i Simona Ognjanović, nudi novi pogled na devedesete. Izložba obuhvata radove 29 umetnika i umetničkih grupa, postavljena je kao složena i pregledna struktura, gde je svako od zastupljenih autora nosilac jednog rečničkog pojma, a pojmovi su grupisani u šest izložbenih poglavlja.

U emisiji govore kustoskinja Simona Ognjanović, i vizuelni umetnici: Dušica Dražić, Aleksandrija Ajduković, Čedomir Vasić, Rena Redle i Vladan Jeremić, Vahida Ramujkić, i Nikola Radić Lucati.

Urednik i srenarista: Danijela Purešević
Režija: Marko Šotra

Repriza, 18. mart u 04:35

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво