Nek Čand i Stenoviti vrt

Stenoviti vrt je neobična ambijentalna celina koja se prostire na oko 25 jutara zemlje sa oko 2200 skulptura, koje je uradio samouki vizionar - Nek Čand u Čandigaru, glavnom gradu Pendžaba i Harijane, na severu Indije, kao svratište svojih snova, izgubljenog detinjstva, kao svoje imaginarno kraljevstvo.

Počeo je 1951. godine, kada se u potrazi za poslom zaustavio u Čandigaru, tadašnjem velikom Le Korbizjeovom gradilištu. Dobio je posao čuvara gradilišta. S druge strane, želeo je da napravi sećanje na staro, tradicionalno, koje je bilo lomača novog modernog, sećajući se svojih prašnjavih puteljaka izgubljenog zavičaja.

Jedan deo džungle nije bio obuhvaćen urbanističkim planom. Svakoga dana, počev od 1951. godine, u potpunoj tajnosti, sve do 1975, kada je slučajno otkriven, Čand je odlazio u obližnje brdo Šikvalik pod Himalajima i reku Gadžar i donosio raznobojno kamenje, ali i lomljenu keramiku i neobične delove odbačenog industrijskog otpada i šuta. Od maltera i krhotina keramike, starih točkova od bicikli, sedla ili osigurača, krenuo je da stvara oblike. Za razliku od geometrizovanih sektora Le Korbizjeovih, njegovi "sektori" su bili krivudavi, zaobljeni, organski.

Autor i narator: Nina Krstić
Snimatelji: Jovan Milinov S.A.S, Bratislav Marković, Dejan Milošević
Izvršni producent: Milan Nikodijević

Repriza, 17. mart u  02:25 i 10:25

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи