TV feljton: Sto godina Udruženja dramskih umetnika Srbije

Udruženje dramskih umetnika osnivano je 1919. godine u Beogradu, sa namerom da štiti duhovne, materijalne i umetničke interese svojih članova.

Istorija tog esnafskog udruženja je neraskidivo povezana sa istorijom našeg pozorišta, kroz koju ćemo vas u emisiji provesti da bismo vam ukazali na značaj ove umetnosti i umetnika koji je stvaraju.

Glumačko udruženje je osnovano sa svešću da pozorišno stvaralaštvo doprinosi očuvanju jezika, nacionalnog identiteta i razvoja duhovnosti naroda. U našoj bogatoj i burnoj pozorišnoj istoriji ono je imalo važnu ulogu. Za obeležavanje veka postojanja, tim povodom u Etnografskom muzeju organizovana je izložba Pozorište u vremenu svakom, na kojoj je snimljen deo emisije.

Jubilej Udruženja dramskih umetnika Srbije prilika je da se ukaže na to koliko je pozorište važan segment društvenog života i koliko su ova umetnost i umetnici doprineli razvoju i zaštiti našeg kulturnog identiteta, uprkos stalnoj borbi za bolji položaj u društvu.
U emisiji govore dramski umetnici svih generacija: glumci Vlasta Velisavljević, Mira Banjac, Voja Brajović, Svetlana Bojković, Milena Živanović, Dejan Dedić, reditelj Nikita Milivojević, urednica pozorišnih novina Ludus Tatjana Nježić i autori izložbe Mirjana Odavić i Zoran Todorović.

Urednik i autor emisije Olivera Milošević
Snimatelj Slobodan Grče
Montaža Ana Jankovi
Realizacija Marija Sredojević

Repriza, 31. decembar u  05:45 i 13:45

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво