Читај ми!

Vreme (je) za elitu: Milovan Danojlić

Član Srpske akademije nauka i umetnosti, predsednik Srpske književne zadruge, Milovan Danojlić danas živi u Poatjeu u Francuskoj gde je dugi niz godina bio lektor za srpski jezik na tamošnjem univerzitetu.

Objavio je sedamdesetak knjiga poezije i proze među kojima su prevodi i prepevi svetskih klasika Šekspira, bodlera, Brodskog, Siorana, Aragona, Jejtsa...

Ceo život piše o mentalitetu naroda kome pripada ali nikada s ironijom. Mentalitet našeg čoveka uzdigao je do filozofije življenja. Njegovi romani Dragi moj Petroviću, Balada o siromaštvu, Oslobodioci i izdajnici, Lepo jeste živeti... čitaju se u dahu. Vrsni je hroničar i jedan od najboljih stilista u srpskom jeziku.

U toku leta je u Ivanovcima, rodnom selu, nedaleko od Ljiga gde je podigao Crkvu zavetnicu. Tamo smo razgovarali - otome kako će izgledati svet bez poezije, zašto Srbi obožavaju Mišela Uelbeka, da li veruje u Boga, zašto tvrdi da je Srbe istorija izigrala... Na primedbu da ga bije glas da je pisac nacionalista, kratko odgovara - iznuđeni nacionalista.

Govori britko i jasno, a ovaj intervju je, kako i sam kaže, najbolji koji je ikada dao.

Autor i urednik: Zorica Pantelić
Simatelj: Ivan Dimitrijević
Montaža: Ksenija Savićević
Producent: Slavica Stefanović

Repriza, 23. avgust u 00:01 i 08:01

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво