Art zona: Dejan Atanacković

U fokusu javnosti Dejan Atanacković našao se početkom 2018. godine, kada je za svoj književni prvenac, knjigu Luzitanija, dobio prestižnu Ninovu nagradu za roman godine.

Krajem iste godine, objavio je i svoje drugo literarno delo, zbirku priča Čovek bez jezika. No, Atanacković je dugo pre toga bio prisutan na našoj i međunarodnoj kulturnoj sceni, pre svega, kao vizuelni umetnik.

Rođen je u Beogradu, gde je studirao i sredinom 90-ih godina proteklog veka započeo izlagačku delatnost. Već više od dve decenije živi na relaciji Beograd - Firenca. Predaje više predmeta iz oblasti vizuelne umetnosti i kulture na univerzitetskim programima u Firenci i Sijeni. Sarađuje sa firentinskim Muzejom prirodnih nauka, na predmetu posvećenom istoriji predstave ljudskog tela. Poslednjih godina vodi radionice zasnovane na dijalogu studenata i psihijatrijskih pacijenata. Kao vizuelni umetnik od 90-ih godina ostvaruje samostalne izožbe i kustoske projekte. U fokusu njegovog interesovanja su čovek i paradoksi ljudske egzistencije.

U emisiji Art zona Dejan Atanacković govori o svom stvaralaštvu, koje tumače književne kritičarke dr Ana Stišović Milovanović i Tamara Krstić, i istoričar umetnosti, prof. dr Nikola Šuica.

Urednik i scenarista: Danijela Purešević
Režija: Marko Šotra

Repriza, 30. oktobar u  03:19 i 11:19

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво