Na veslu priča: Miroslav Luketić

Miroslav Luketić rođen je 1927. godine u Budvi. Građansku školu završio je u rodnom gradu 1941, maturirao i završio Artiljerijsko učilište u SSSR-u (1945-1948), diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1960, doktorirao u Pragu 1970. godine. Učesnik je NOB-a, oficir Sovjetske armije 1948-1957.

Istoričar, književnik, urednik, publicista, bibliograf, bio je rukovodilac više kulturnih institucija do penzionisanja. Obavljao je više društvenih funkcija u bibliotekarstvu, arhivistici i kulturi na nivou Jugoslavije i Crne Gore. Dobitnik je nagrada i priznanja. Objavio je veći broj priloga u periodici. Autor je jedanaest knjiga različitih žanrova i naučnih radova. Pokretač i urednik publikacija, periodičnih izdanja i kulturnih manifestacija. Glavni i odgovorni urednik Paštrovskog almanaha.

Šta je ponos primorca? O čemu sanja na pučini? Grad je dovoljan izvor snova. Svaki osmeh koji je ogrejao srce. Kad se ceo svet slije u tvoju ulicu, na čamcu pronaći strpljenje. Moraš da imaš udicu, znaš položaj, pratiš jata, izbegavaš izlovljena mesta. Dozvati volju mora i kući doneti ručak. Ili trofej za ponos. Za sreću je potrebno tako malo. Jedna sabljarka. Ili sirena.

Reditelj, autor koncepta: Rastko Šejić; izvršni producent: Željko Komnenović; kompozitor: Vladimir Lešić; direktor fotografije: Aleksandar Kalezić, DP; snimatelj: Đorđe Obradović; montažer: Milan Pejnović; art direktor: Zoran Mujbegović; spiker: Aleksandar Novaković; barkarijoli: Milan Svitlica, Raško Sekulović, Nikola Stojanović; intro animacija: Kosta Milovanović, Miroslav Spajić.

Produkcija: Šta hoćeš ©2019. wdoyouw.org, Matica Boke
Projekat podržali: Opština Budva, TO Budva

Repriza, 29. oktobar u  02:44 i 10:44

 

broj komentara 0 pošalji komentar