Studio 6 – Rževski svira Rževskog

Frederik Rževski rođen je u Masačusetsu 1938, a klavir je počeo da uči sa samo pet godina. Muzičko obrazovanje stekao je na univerzitetima Harvard i Prinston gde su mu profesori bili Rodžer Sešns, Valter Piston i Milton Babit.

Godine 1960, odlazi u Italiju gde se usavršava kod Luiđija Dalapikole i započinje karijeru kao pijanista koji je posvećen izvođenju nove muzike. Sa kolegama je osnovao i muzički kolektiv Musica Electronica Viva, grupu koja je bila usmerena na zajedničko stvaranje muzike, improvizaciju i istraživanja na polju elektronike. Predavao je na mnogim svetskim školama, među kojima su i Kraljevski konzervatorijum u Birselu, Kraljevski konzervatorijum u Hagu, Jejl univerzitet i Visoka škola za umetnost u Berlinu.

Tokom svog stvaralaštva Rževski je napravio samosvojni spoj foklornih i popularnih melodija sa izuzetnom sviračkom virtuoznošću, koja se oslanja na specifične pijanističke tehnike XX veka - čiji je najbolji predstavnik njegov varijacioni ciklusUjedinjeni narod nikada neće biti pobeđen.
Ipak, glavna karakteristika ovog autora jeste njegova neskrivena i polemična političnost. On je tokom decenija stvarao muziku koja nagoni na razmišljanje, empatiju i aktivizam bilo da se bavio problemima zatvorskih kazni, tenzijama između vlade i građana, borbe za manjinska prava ili nestajanjem industrijske radničke klase. Rževski je takođe smeli eksperimentator sa formom: poput petočasovnog „romana" za klavir pod imenom Put. Sva njegova dela krase intenzitet i pokrenutost, specifična koncentracija i propitivanje granica muzičkog, ali i političkog delovanja.

Na ovom nastupu sam autor je izveo neka svoja recentna dela, tačnije ciklus Šest stavova.
Uredničko-autorski tim emisije Studio 6: Nevena Popović, Ksenija Stevanović i Ivana Neimarević
Tonska režija: Zoran Marić
Direktor fotografije: Igor Milićević
Reditelj: Ivan Vanja Milanović

Repriza, 07. septembar u  03:13 i 11:13

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво