Mitologije beogradskih fasada: Karijatide

Epizoda Mitologija ovog puta obrađuje nežniju temu – lepotu skulptura koje pripadaju karijatidama. Arhitekte svih epoha bile su inspirisane antičkom praksom, da se motiv karijatida funkcionalno upotrebljava prilikom projektovanja stubova.

Bogatstvo ukrasa beogradskih fasada još jednom potvrđuje da ni naša prestonica nije odolela prizivu neoklasicističkih uzora i antičkih snoviđenja. To ne znači samo puko podražavanje ranijeg, već i aktivni odnos sa starinom u rekonstrukciji njenih osnovnih simbola. To je, takođe, i neraskidiva nit sa terenom na kome je rođena evropska civilizacija čiji smo i mi deo.
Stoga, današnja saga odvodi gledaoce na područje davnašnjeg Peloponeza, gde je nekad postojao polis Karija. Bio je čuven, između ostalog, i po ženama toliko glasovitim zbog svoje lepote, da je gotovo ceo muški deo starog sveta bio zaljubljen u njih. Kako često klasični mitovi vele - lepota nosi i prokletstvo, ponajviše zbog zavisti nekog drugog, te ni naše junakinje nisu bile pošteđene takve sudbine: njihove suparnice pripadaju kako mitološkom tako i ljudskom svetu. Činjenica da su Karijanke nestale sa istorijske scene osvetljava pitanje zašto u istorijskim vrelima gotovo da ne postoji ni trag o njihovom pomenu. Emisija će preko zamišljenog dijaloga sa muzama probati da odgovori na pitanje zašto se jedini izvor o njima tradicionalno nalazi samo u arhitekturi.

Autor i urednik emisije: Aleksandar Antić
Rapsod: Žarko B. Veljković
Narator i orator: Ana Milićević
Montažer: Marko Tisovec
Snimatelj: Dragan Lapčević
Dizajner zvuka: Nebojša Dragićević
Reditelj: Bojan Vorkapić

Repriza, 06. avgust u 02:43 i 10:43

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво