Istorija nauke: Todor Selesković

Ova epizoda posvećena je Todoru Seleskoviću (1856-1901) inženjeru, projektantu fabrika i postrojenja, hidroelektričnih i parnih centrala, konstruktoru mašina i alata, prvom profesoru mehaničke tehnologije u Velikoj školi, i univerzitetskom profesoru mašinstva. Rodonačelnik proizvodnog mašinstva, bio je i prvi upravnik Beogradskog vodovoda i predsednik Udruženja inženjera Srbije.

Todor Toša Selesković, čiji je otac bio Čeh, a mati Nemica, odrastao je u Beogradu. "Želim da budem jedan od učesnika u stasavanju Srbije i u njenim nastojanjima da se približi Evropi. Moj ujak je na mene trošio srpski novac, i ja hoću Srbiji da služim!" U ovoj emisiji, prikazan je životni i stvaralački put inženjera, koji je za dvadeset godina rada u toj oblasti, ostavio nemerljive tragove u mnogim delatnostima u Srbiji, koja je krajem devetnaestog veka imala hiljadu inženjera.
Urednik i scenarista serije od 15 epizoda, u kojima su portretisani velikani nauke Borislava Nikolić, direktor fotografije Dragoslav Bojković, montažer Biljana Kunijević-Dželi i reditelj Ivan Milanović

repriza, 3. avgust u 04:12 i 12:12

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво