Studio 6: Ževski svira Ževskog

U našoj emisiji ugostićemo eminentnog američkog kompozitora i pijanistu Frederika Ževskog, koji je prošle godine napunio 80 godina. Autor će izvesti neka svoja recentna dela, među njima i ciklus Nokturna. Gostovanje Frederika Ževskog ogranizuje se u saradnji sa Zavodom za kulturu Vojvodine.

Frederik Ževski rođen je u Masačusetsu 1938, a klavir je počeo da uči sa samo pet godina. Muzičko obrazovanje stekao je na univerzitetima Harvard i Prinston gde su mu profesori bili Rodžer Sešns, Valter Piston i Milton Babit. Godine 1960, odlazi u Italiju gde se usavršava kod Luiđija Dalapikole i započinje karijeru kao pijanista koji je posvećen izvođenju nove muzike. Sa kolegama je osnovao i grupu Musica Electronica Viva, usmerenu na zajedničko stvaranje muzike, improvizaciju i istraživanja na polju elektronike. Predavao je na mnogim svetskim školama, među kojima su i Kraljevski konzervatorijum u Briselu, Kraljevski konzervatorijum u Hagu, Jejl univerzitet i Visoka škola za umetnost u Berlinu.

Tokom svog stvaralaštva, Ževski je napravio samosvojni spoj foklornih i popularnih melodija sa izuzetnom sviračkom virtuoznošću, koja se oslanja na specifične pijanističke tehnike XX veka - čiji je najbolji predstavnik njegov varijacioni ciklus Ujedinjeni narod nikada neće biti pobeđen.

Ipak, glavna karakteristika ovog autora jeste njegova neskrivena i polemična političnost. On je tokom decenija stvarao muziku koja nagoni na razmišljanje, empatiju i aktivizam, bilo da se bavio problemima zatvorskih kazni, tenzijama između vlade i građana, borbe za manjinska prava ili nestajanjem industrijske radničke klase. Ževski je takođe smeli eksperimentator sa formom: poput petočasovnog romana za klavir pod imenom Put. Sva njegova dela krase intenzitet i pokrenutost, specifična koncentracija i propitivanje granica muzičkog, ali i političkog delovanja.

Repriza, 27. jun u  04:56 i 12:56

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво