Savremeni pisci: Tahar Ben Želun

Zbog čega ne smemo živeti zatvorenih očiju i zašto književnost treba da bude snažna, iskrena i okrutna, na koji način razdvojiti islam od politike, kako pobediti rasizam i ksenofobiju našeg doba, neka su od pitanja Nede Valčić Lazović na koja odgovara čuveni francusko-marokanski pisac Tahar Ben Želun.

Od rane mladosti Tahar Ben Želun okrenut je francuskoj kulturi i džezu, koji mu otvaraju prostore slobode. Rođen 1947. u Fesu, studije filozofije završava u Rabatu; svoj rodni Maroko napušta zbog političke represije i odlazi u Pariz. Njegovi prvi naslovi, objavljeni u Francuskoj, bave se položajem imigranata u Evropi koji žive u društvenom, materijalnom i psihološkom zatočeništvu.

Tahar Ben Želun piše poeziju, romane, eseje, kao i knjige u kojima promišlja pitanja rasizma, terorizma, islama... Najprestižnije francusko literarno priznanje - Gonkurovu nagradu, dobija 1987. za roman Sveta noć. U bogatom opusu od preko 70 naslova, njegova najpoznatija dela su i Dete od peska i Brak iz zadovoljstva - naslovi koje je tokom kratkog boravka u Beogradu predstavio srpskim čitaocima. Njegova dela prevedana su na sve svetske jezike, uključujući i esperanto.

Reprza, 13. jun u 05:30 i 13:30

broj komentara 0 pošalji komentar