Porodične oaze građanske Srbije: Porodica Subotić

Četiri naraštaja znamenitih i uglednih generacija Subotića ostavila su neizbrisiv trag u istoriji srpskog naroda svojom darovitošću i svojom izuzetnom hrabrošću.

Doktor Jovan Subotić je bio jedna od najznačajnijih ličnosti Srba u Habzburškoj monarhiji u drugoj polovini 19. veka. Ako se ima u vidu sve ono što je učinio na polju književnosti, na polju politike i kao kulturni i javni radnik, onda se slobodno može reći da je on svojom delatnošću davao ton životu Srba u Ugarskoj u drugoj polovini 19. veka.
 
Supruga doktora Jovana Subotića, Savka Subotić, rođena Desančić, bila je među najobrazovanijim Srpkinjama svog vremena i predano se posvetila programu prosvećivanja žena. Takođe je bila osnivač škole za obrazovanje devojaka u Pančevu i Novom Sadu, prva predsednica Kola srpskih sestara i prva počasna predsednica Beogradskog ženskog društva
 
Dejan Subotić je u ruskoj vojsci napredovao do čina general-lajtnat. U nekoliko navrata bio je i general gubernator. Zbivanja u vezi sa Oktobarskom revolucijom dovela su ga na Krim, i budući da je bio poreklom Srbin imenovan je za konzula Kraljevine Srbije na Krimu.
 
Ime doktora Vojislava Subotića, u tolikoj meri povezano je sa osnivanjem, razvojem i afirmacijom srpske operativne medicine da se umnogome može tvrditi da je bio otac praktične hirurgije u Srbiji. Bio je i jedan od osnivača Medicinskog fakulteta u Beogradu, na kome je bio profesor i dekan, šef hirurškog odeljenja Opšte državne bolnice u Beogradu, predsednik Srpskog lekarskog društva i učesnik ratova od 1912-1918. godine. Objavio je niz radova iz oblasti abdominalne hirurgije, urologije i otropedije.
 
Jedini sin doktora Vojislava Subotića, Ivan Subotić, bio je poznati pravnik, diplomata i profesor. Učestvovao je kao dobrovoljac u Prvom svetskom ratu, a od 1926-1938. godine bio je predstavnik Kraljevine Jugoslavije u Društvu naroda u Ženevi. Sa mesta ambasadora u Londonu, zbog neslaganja sa politikom izbegličke vlade, prelazi u Sjedinjene Države. Bio je u braku sa Ankom Gođevac, prvom ženom doktorom prava u Srbiji.
 
Repriza, 11. jun u 00:05 i 08:05
 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво