Borderland soundtrack: Kao da je bilo nekad, 1/10

Serijal dokumentarnih TV emisija Borderland soundtrack autorke Brankice Drašković bavi se ulogom i značajem muzike u kulturi otpora i razvojem kulturne saradnje na postjugoslovenskom prostoru iz ugla nekoliko generacija muzičara koje vode iste vrednosti u tom angažmanu.

Prateći hronološki tok događaja od osamdesetih godina, raspada SFRJ, preko uspostavljanja novih političkih, etničkih i kulturnih razgraničenja u njenom geografskom okviru do aktuelnih prilika, u 10 polusatnih tematskih emisija kombinacijom ličnih sećanja, iskustava i stavova protagonista, arhivskog i namenski snimanog materijala predstavljaju se različiti primeri nepristajanja pojedinaca na uniformnost mišljenja kakvo nameću kolektivni snovi.

Dramaturški tok emisija potcrtava saundtrek od preko stotinu pesama čije poruke posredno grade priču o vremenu i prostoru u kojem su nastajale i svojim vrednostima i danas, kada rokenrol zajedništvo već odavno ne postoji, čuvaju duh sedme republike kao jedne od blistavih metafora ljubavi prema životu u atmosferi besmisla i mržnje koje nas godinama okružuju na postjugoslovenskom prostoru.

Serijal je inspirisan knjigom Sedma republika Ante Perkovića o popularnoj kulturi u jugoslovenskom raspadu i posvećen je svima onima koji nisu odustali od osvajanja prostora slobode.

U prvoj epizodi Kao da je bilo nekad govori se o početku kraja jugoslovenske zajednice na prelasku iz sedme u osmu deceniju 20. veka koji je bio obeležen procvatom liberalnih ideja i najzanimljivijim periodom u istoriji dotadašnje popularne kulture, naročito u oblasti muzike koja je iznedrila prvi, a kasnije će se pokazati i poslednji, najmasovniji rok pokret na Balkanu. Međutim, razvoj događaja krajem osamdesetih generacijski krik potrage za slobodom stavlja pred veliko iskušenje. Zašto je izostala jača artikulacija najobrazovanije i najprogresivnije generacije Jugoslovena u pružanju otpora nacionalizmu? Da li je po sredi bilo svesno odvraćanje pogleda i interesa generacije od politike ili pak nešto drugo?

Govore: Darko Rundek, Zoran Predin (Lačni Franc), Zoran Kostić Cane (Partibrejekrs), Srđan Gojković Gile (Električni orgazam), Gregor Tomc (Pankrti), Mirko Srdić (Elvis J. Kurtović), Predrag Lucić, Petar Janjatović, Ante Perković, Dragan Ambrozić, Nenad Marjanović Fric (KUD Idijoti) i drugi.

Repriza, 09. jun u 04:48 i 12:48

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво