Tamo gde loze plaču – Borislav Pekić

Borislav Pekić je jedan od onih retkih pisaca koji je pored impresivnog literarnog opusa, nesebično stavio na raspolaganje budućim čitaocima i poštovaocima svog dela obimnu dnevničku građu i prepisku sa savremenicima. Kao da je poželeo da neko ko pokuša da sastavi sinopsis njegovog života, ne pogreši, ne zaluta u potrazi za piščevom sudbinom, da prošlost, koju je pisac uvek ponovo preživljavao, bude procenjena tačno, nekrivotvoreno.

Televizijski portret ovog pisca, pod nazivom Tamo gde loze plaču, nastao je na tragu istoimene knjige dnevnika Borislava Pekića (Odabrana dela Borislava Pekića, Partizanska knjiga, Beograd, 1984. godine). U portretu se prate dnevnički zapisi i piščeva prepiska koji služe za rekonstruisanje i objašnjavanje nekih bitnijih delova piščevog života.

Uz pomoć glumca Tihomira Stanića, koji tumači lik Borislava Pekića, kroz dramske minijature i izbor autentičnih objekata važnih za biografiju jednog od naših najznačajnijih pisaca druge polovine XX veka, rekonstruisane su situacije i stanja opisana u dnevnicima.

Scenarista: Rada Radaković, reditelj: Dragomir Zupanc.

Repriza, 05. jun u 10:15

broj komentara 0 pošalji komentar