Vizionari naučne fantastike: Filip Kindred Dik

Filip K. Dik je pisao naučnofantastične romane u vreme kada su kompjuteri bili u eksperimentalnoj fazi i kada su se koristili telefoni povezani kablom. U svojim romanima i kratkim pričama predviđa budućnost u kojoj će nauka izmeniti naše shvatanje stvarnosti. Njegovi junaci se bore da stvarnost razdvoje od njene visokotehnološke kopije. Film "Istrebljivač" je zasnovan upravo na Dikovoj mračnoj distopiji "Sanjaju li androidi električne ovce?"

 Filip Dik je nesumnjivo bio vizionar. Izmislio je napravu koja ljudima omogućava da uđu u svet koji u celosti simulira stvarnost. Predvideo je vreme kada ćemo biti opsednuti virtuelnom stvarnošću. Danas se koriste neki vidovi opreme za nadgledanje o kojoj je Dik pisao sedamdesetih godina prošlog veka. U njegovom svetu ni naša budićnost nije zaštićena od očiju koje vrebaju. U priči "Suvišni izveštaj" možete biti uhapšeni ukoliko vidovitiljudi predskažu da ćete počiniti zločin.
 
Dokle seže mašta pisca naučne fantastike i koje su od njegovih mnogobrojnih vizija postale stvarnost u našoj sadašnjosti, gledaoci će saznati u epizodi serijala "Vizionari naučne fantastike - Filip K. Dik".
 
Repriza, 02. jun u  05:57 i 13:57
broj komentara 0 pošalji komentar