Читај ми!

313: Pax Romana i počeci velike crkve, 3-13

U istoriografiji uobičajena je ocena da je Rim oko 150. godine dostigao vrhunac moći i kulturnog stvaralaštva koji je obeležen rečima Pax Romana ili rimski mir. Pax romana je tadašnjim hrišćanima bio dar sa neba...

Drugi vek je vreme naslednika svetih apostola, episkopa. Svaki grad u Imperiji imao je svoju crkvenu jedinicu ili opštinu na čelu koje je bio episkop. U prvih 200 godina nastaje mnoštvo pisanih radova, jevanđelja, poslanica, otkrovenja. Do kraja drugog veka vaseljenske crkve su napravile spiskove prihvatljivih knjiga. Sve su prihvatile četiri tradicionalna jevanđelja, Pavlove poslanice i Lukina dela apostolska. Hrišćani su svoju pravovernost učvrstili na jedinstvu Starog i Novog zaveta, tako da niko za sebe nije mogao reći da je hrišćanin ako nije prihvatio doktrine Starog zaveta u vezi s nastankom sveta i prirodom čoveka.

Oko 165. godine, za vreme vladavine Marka Aurelija, koji nije imao visoko mišljenje o hrišćanima, njihov položaj se znatno pogoršao, ali u isto vreme podignuti su spomenici apostolima Petru i Pavlu. Petru na brdu Vatikan, gde je stradao, i Pavlu na putu za Ostiju, rimsku luku, gde je, takođe po legendi, stradao. Negde oko 200. godine počeće da se slavi 29. jun kao dan svetih apostola Petra i Pavla.

Učestvuju: Isak Asijel; prof. dr Radomir Popović; otac Jozo Milanović; episkop kruševački dr David; mr Vladan Tatalović; prof. dr Radivoj Radić; prof. dr Slavko Kovačić; Zlatko Kovancaliev; episkop bački dr Irinej; prof. dr Đovani Marija Vijan

Urednik serije Božidar Nikolić; glavni stručni konsultant i scenarista prof. dr Radivoj Radić; snimatelj Vasko Vasović, montažer: Goran Mijić; reditelj Tatjana Fero.

 repriza, 12. septembar u 01:55 i 09:55

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво