Odliv mozgova: Ljiljana Otašević

Ljiljana Otašević rođena je u prigradskoj varoši prestonice Obrenovcu. Nakon diplome na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u jeku „srećnih“ 1990ih potražila je svoj put i sreću preko Atlantskog okeana, u Kanadi. I uspela je da pronađe svoj snažan umetnički izraz kao vajar dela koja krase javne prostore: „Krešendo“ urbane ekspanzije Burlingtona, „Mobius“ među zelenim soliterima Toronta, „Lom talasa“, odmorišta za umorne noge putnika, na železničkoj stanici Union u Torontu, ali i „Jedinstvo“, inspirisano Ji Đingom, na trgu u kineskom Žangjiangu... Stare pečene cigle iz ruševina ostalih posle novogradnje prestonice Ontaria poslužile su joj za celu seriju instalacija koje se bave nostalgijom i njenim posledicama, ali i za kreativne foto-montaže i kolaže. Redovno samostalno izlaže u Kanadi od 1996. Njena dela krasila su grupne izložbe širom sveta, u Dubaiju, Njujorku, Kini... I još mnogo čuda koje povezuje jasna autorska nit.

Samodovoljnost varoši. Blizina Beograda. Rolšue. Brda informacija našeg obrazovanja. Letnja bašta i diskoteka. Sati meditacije u skandaloznom javnom prevozu. Predodređenost umetnika. Koliko smo bili slobodni? 50 milijardi dinara, 1993. godina i razlozi za put. Dvadeset godina bez normalnosti. Popni se na raketu, kakav je pogled? Nije previše očekivati ljubazan osmeh birokrate, niti postojanje osnovne društvene infrastrukture. Multikulturalnost Kanade nije baš bratstvo i jedinstvo, ali klima jeste baš oštra. Moderne građevine kao skulpture. Rđa li čelik? Biti deo kreativne industrije, a ostati veran svome izrazu. Otkriti inspiracije u toku civilizacije. Taktilnost radova. Tekstura cigle, sklonište, koreni, početak... Obaveza umetnika da bude ekološki angažovan. Ko bi bolje poneo promenu? Priroda je uvek inspiracija. Osnovni elementi poetike. „Život je trka s preponama."
 Reditelj, autor: Rastko Šejić; kompozitor: Vladimir Lešić; direktor fotografije: Časlav Petrović; asistent kamere: Milan Džodić; dizajner: Zoran Mujbegović; spiker: Aleksandar Novaković; intro animacija: Kosta Milovanović, Miroslav Spajić

Produkcija: Udruženje „Šta hoćeš" 2018.

Podrška seriji: Ministarstvo kulture i informisanja i Uprava za saradnju sa dijasporom Ministarstva spoljnih poslova

Repriza, 22. mart u 04:07 i 12:07

broj komentara 0 pošalji komentar